Fryslân verdient netto aan het Rijk, maar niet genoeg

19 jul 2018 - 17:30

Friezen krijgen netto meer geld van het Rijk dan dat er aan belasting wordt betaald. Dat blijkt uit een onderzoek van het COELO, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden. Het is gedaan in opdracht van de FNP. Die partij wilde nu weleens duidelijk hebben hoe het precies zit met de geldstromen van en naar Fryslân.

Foto: ANP XTRA

Ondanks het voordeel is de FNP niet tevreden. De partij vindt dat er hier te weinig wordt geïnvesteerd in wetenschappelijk onderwijs. Dat laatste is logisch, zo zegt de onderzoeker van het COELO, omdat hier geen universiteit is. Het gevolg is, zo zegt Sybren Posthumus van de FNP, dat er een braindrain is. Jonge mensen vertrekken uit de provincie om bijvoorbeeld in de Randstad goedbetaald werk te vinden.

Te weinig investeringen

Posthumus vindt dat met dit onderzoek duidelijk is geworden dat het Rijk veel te weinig investeert in Fryslân. Vooral op het gebied van infrastructuur en de economie. De werkloosheid is hier daarom ook hoger, zo concludeert de FNP. Spreiding in de investeringen van het Rijk kan ertoe leiden dat de Randstad minder druk wordt en ook dat de regio's het financieel beter krijgen. De FNP wil de uitkomsten gebruiken voor de verkiezingscampagne van Provinciale Staten volgend jaar.

Trefwoorden: 
FNP economie geld COELO
(Advertentie)
(Advertentie)