Belangrijk onderdeel voor replica Willem Barentsz: het schip heeft zijn roer gekregen

19 jul 2018 - 15:15

De replica van de Willem Barentsz in Harlingen heeft eindelijk een roer. De eindfase van de bouw van het schip komt daarmee in zicht. Al zeven jaar zijn ze op de Willemshaven bezig met de reconstructie van het bekende schip dat in 1596 naar Azië ging. Wat eerst een miljoenenproject zou zijn, is uiteindelijk met een groep van zestig vrijwilligers doorgezet. De installatie van het roer aan het schip is een grote stap en een bijzonder moment. Het wordt dan ook gevierd door de werkers en sponsoren.

Het roer is een belangrijk onderdeel van het schip. Het was allemaal spannend of het zou passen. Dat was wel even stress voor bouwmeester Gerald de Weerdt. Toen het achter de steven werd gehangen, bleek dat het roer krom was getrokken richting bakboord. Daartegenover bleek dat de achtersteven de andere kant op was gebogen. Er zaten dus enkele centimeters verschil tussen. Dat werd uiteindelijk toch bij elkaar gebracht en het roer past nu goed. Het heeft een gewicht van een halve ton en is vijftien centimeter breed en vijf meter hoog.

Andere werkzaamheden

Na het roer moet er nog wel heel wat gebeuren voordat het schip in het water kan. De bovenkant van het schip is helemaal waterdicht, maar de onderkant moet nog helemaal worden dichtgemaakt. Ook de binnenkant van de replica is nog niet helemaal klaar. Er zal de komende twee maanden nog aardig doorgewerkt moeten worden.

Op 22 september zal, als alles goed gaat, de Willem Barentsz te water worden gelaten.

Simone Scheffer bij de Willem Barentsz

(advertinsje)
(advertinsje)