Gemeente Heerenveen wil illegale afvaldump aanpakken

19 jul 2018 - 11:18

De gemeente Heerenveen gaat het illegaal dumpen van afval aanpakken. Als eerste is Nijehaske aan de beurt. Daar hebben bewoners al jarenlang overlast door illegale afvaldump.

Foto: ANP

De ondergrondse containers in Nijehaske zijn bedoeld voor huishoudelijk afval, oud papier en glas. Maar er worden allerlei spullen neergegooid die er niet horen. Niet alleen zakken met huishoudelijk afval, maar ook afval dat bedoeld is voor de milieustraat zoals verf en huishoudelijke apparaten.

Handhaven is volgens de gemeente moeilijk, omdat het vaak 's nachts of in het weekeinde gebeurt. Bij de containers in Nijehaske komt op een lantaarnpaal verlichting met een bewegingssensor. Verder wordt de omgeving van de containers schoongemaakt en opgeknapt. Ook begint de gemeente met een experiment waarbij handhaving op onregelmatige tijden plaatsvindt. Na de zomer gaat de gemeente ook op andere plaatsen aan de slag om het dumpen van afval tegen te gaan.

Naast de overlast zoals stank, geeft het ook een onveilig gevoel bij inwoners.

Wethouder Jaap van Veen

"Dumpen van afval is één van de grote ergernissen van mensen'', zegt wethouder Jaap van Veen. "Naast de overlast zoals stank, geeft het ook een onveilig gevoel bij inwoners van de wijk. Het is nu tijd om de oorzaak aan te pakken en het dumpen tegen te gaan." Het dumpen van afval is ook slecht voor het milieu. Het kan in de bodem terechtkomen of dieren kunnen het opeten. Bovendien wordt zwerfafval niet gescheiden en is het daardoor niet geschikt voor recycling.

Trefwoorden: 
Heerenveen afval
(Advertentie)
(Advertentie)