Archeologisch onderzoek bij gesloopt Boumapand in Sneek van start

18 jul 2018 - 19:37

Archeologen zijn woensdag van start gegaan met het onderzoek op de plek van het voormalige Boumapand in Sneek, aan de rand van de binnenstad. Het is volgens de onderzoekers een unieke kans, omdat daar vlakbij eerder de Oosterpoort stond.

Foto: gemeente sudwestfryslan

De sloop van het voormalige Boumapand aan de rand van het centrum zorgt ervoor dat archeologen de kans hebben om onderzoek te doen naar deze unieke plek. Ze verwachten in ieder geval sporen te vinden uit de achttiende of negentiende eeuw, maar mogelijk zelfs nog ouder.

"Misschien zelfs wel uit de IJzertijd-Romeinse tijd, ongeveer 2000 jaar geleden", zo zegt gemeentelijk archeoloog Yvonne Boonstra. "Want vlakbij deze plek is eerder serviesgoed uit die periode gevonden." De archeologen verwachten niet dat ze resten kunnen vinden van de Oosterpoort zelf. Die ligt er eigenlijk net wat te ver vanaf. Wel denken ze de oude weg tegen te komen.

Foto: gemeente sudwestfryslan

Op de eerste dag werd alleen nog maar een pijpekop gevonden, maar de verwachting is dat er de komende dagen meer vondsten aan het licht komen. Eerst wordt met behulp van een proefsleuf bekeken hoe diep er nog resten te vinden zijn. Alles dieper dan een meter wordt in principe met rust gelaten, omdat de nieuwbouwplannen op deze plek ook niet dieper dan een meter komen.

Foto: gemeente sudwestfryslan
Trefwoorden: 
Sneek archeologie Boumapand
(advertinsje)
(advertinsje)