Boeren moeten samenwerken om Fries roodbonte koeien te redden

De Fries roodbonte koeien kunnen alleen worden gered als boeren in Nederland samenwerken. Dat is de conclusie na een eerste officiële brainstormsessie over het behoud van het ras. Boeren en andere belangstellenden kwamen kortgeleden op de bijeenkomst af om te zien of de ideeën, die onder andere door een oproep bij Omrop Fryslân binnenkwamen, uitvoerbaar zijn.
De brainstormsessie was georganiseerd door de Stichting Behoud Roodbont Fries Vee. De belangrijkste conclusie, naast het samenwerken, is dat er een verdienmodel nodig is, om te zorgen dat de koeien geld opleveren. En zullen de mogelijkheden om meer met het vlees en de melk van het ras te doen verder worden onderzocht.
brainstoarm © Omrop Fryslân

Beleefboerderij

Op de optie om een beleefboerderij op te zetten waar de consument in contact kan komen met het Fries roodbonte ras werd goed gereageerd. Schapenboer Wiepke Lam probeert ook een verdienmodel te maken voor de zeldzame koeien. Hij wil het idee van een beleefboerderij breder trekken, zodat het niet bij een of twee beleefboerderijen blijft.
Zo'n boerderij kan volgens hem overal in het land, al gaat het niet om de boerderij zelf, maar dat het ras wordt gered. Volgens Lam kan dat met een coöperatie tussen alle boeren met Fries roodbonte koeien. Aan de melk van de koeien kan dan bijvoorbeeld meer worden verdiend, als de boer het zelf aan de reguliere fabriek levert, zegt hij. ''Het is Fries, bijzonder, streekeigen. Daar kun je een hoop mee bereiken.''
Beleefsintrum
Ondanks dat we in Groningen zitten, vinden we deze koeien prachtig. Het is de mooiste koe die er is.
Sandra Woldring

Koeien van de toekomst

Sandra Woldring uit Haren was met haar man ook bij de bijeenkomst. Het echtpaar was veel in het nieuws, omdat de kans bestaat dat ze door de nieuwe fosfaatregels de helft van hun dieren naar de slacht moeten brengen. Ze heeft het grootste aantal Fries roodbonte koeien van Nederland. Voor Woldring is de roodbonte koe de koe van de toekomst.
"De koe leeft lang, gebruikt weinig krachtvoer, is duurzaam en dat is wat er gevraagd wordt. Doordat de koe eigenlijk volledig van gras zonder kunstmest kan leven, is er ook een lage uitstoot van fosfaat." Dat is helemaal in de toekomst nodig met de veranderende fosfaatregels en de onduidelijkheid over hoe om te gaan met zeldzame rassen zoals de Fries roodbonte koeien. De boeren wilden een uitzonderingspositie voor hun koeienrassen in de fosfaatregeling, maar de minister zegt die niet te kunnen geven.

Jeltsje

Wat er ook nog speelt, is Jeltsje, het Fries roodbonte kalfje. Ze is bijna drie maanden geleden geboren op de boerderij van Jaring Brunia. Hoog tijd om te zien hoe het nu met haar gaat.
Hoe is it no mei Jeltsje?