Vijf Friezen lijken spil in groot drugsnetwerk

17 jul 2018 - 15:36

De politie heeft bij een onderzoek naar georganiseerde hennepteelt vijf mensen aangehouden. Het gaat om vier mannen uit Leeuwarden en een vrouw uit Hallum. De politie heeft elf huizen en bedrijfspanden doorzocht in Leeuwarden en directe omgeving. Er is beslag gelegd op onder andere de administratie, contant geld en waardevolle spullen. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Fiif Friezen lykje spil yn grut drugsnetwurk

De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van anonieme tips. Hierin werd gezegd dat de vijf verdachten zich mogelijk bezighielden met hennepteelt en het faciliteren van hennepteelt. Daarnaast kwamen de namen van de verdachten ook naar voren in andere onderzoeken. Dit was voor het speciale hennepteam van de politie Noord-Nederland reden genoeg om deze groep specifiek te onderzoeken.

Facilitair

Een van de panden die de politie op het oog had was een bedrijfspand aan de Ceresweg in Leeuwarden. Al snel werd duidelijk dat er vanuit dit gebouw apparatuur en andere spullen werden geleverd waarmee een hennepkwekerij kon worden opgezet. Zo is materiaal teruggevonden bij de grote hennepfabriek in Foxhol dat mogelijk uit Leeuwarden kwam. Maar er werd ook geleverd aan andere locaties in Noord-Nederland.

De verdachten hadden onder andere filters, stoppenkasten en groeimiddelen op voorraad. De politie noemt het een 'groothandel' voor hennepkwekers.

Kwekerij

Naast het leveren van apparatuur en spullen hebben de verdachten zelf mogelijk ook hennep gekweekt. Het DNA van twee van de vijf verdachten is teruggevonden in hennepkwekerijen in St.- Jacobiparochie en Warten.

Het werk van de verdachten bleef echter niet alleen maar beperkt tot binnen de Nederlandse grenzen. Maandag werd in het Duitse Niederlangen een grote hennepkwekerij opgerold door de lokale politie. Ook deze kwekerij lijkt verbonden met het netwerk in Leeuwarden. Een deel van de hennep uit Duitsland werd naar Leeuwarden gebracht om daar verwerkt en verhandeld te worden.

Foto: Omrop Fryslan, Auke Zeldenrust

Sluiting

Burgemeester Crone wil de gebouwen waar de hennep en kwekerijproducten zijn aangetroffen voor langere tijd sluiten. Ook worden de dure spullen, die de verdachten mogelijk met crimineel geld hebben gekocht, in beslag genomen. Zo werden er naast contant geld en twee kluizen, zeven auto's, een vrachtwagen en een boot in beslag genomen. Crone roept de inwoners van de stad op om verdachte zaken te melden.

Trefwoorden: 
hennep criminaliteit
(Advertentie)
(Advertentie)