De Friese natuur zucht onder extreme droogte

17 jul 2018 - 12:26

De situatie in de Friese natuurgebieden en op het platteland is door de droogte nog niet dramatisch, maar het moet niet al te lang meer duren. Bij natuurbeheerder It Fryske Gea merken ze de gevolgen.

Drûge ierde - Foto: Shutterstock.com

In het district Noord heeft It Fryske Gea aan de randen van de natuurgebieden waarschuwingsborden geplaatst. Op de borden wordt gevraagd om geen open vuur te maken, of sigaretten weg te gooien. De pachters kunnen minder vee zoals koeien, schapen en paarden naar de natuurgebieden brengen, omdat er minder voedsel is.

Er ontstaan in sommige petgaten al eilandjes.

Beheerder Richard de Ree maakt zich zorgen over de droogte in de Friese natuur

De pony's die It Fryske Gea zelf heeft uitgezet, hebben de droge zandbulten kaalgevreten en zoeken nu de natte delen van de natuurgebieden op. "Ze staan met de buik in het water," zegt districtsbeheerder Albert Wester.

Schotse Hooglanders

In district Zuid maken ze zich zorgen over de droogvallende petgaten. Gemalen hebben niet genoeg capaciteit om de verdamping op te vangen. "Er ontstaan in sommige petgaten al eilandjes", zegt beheerder Richard de Ree. Als de droogte nog langer aanhoudt, kan dit gevolgen hebben voor de vis en andere waterdieren. Die hebben dan te weinig ruimte en zuurstof.

De Schotse Hooglanders in het gebied hebben niet al teveel last van het warme weer. Er is in de omgeving van Katlijk bos genoeg, waar de Hooglanders de schaduw en de poelen opzoeken, en waar nog genoeg voedsel te vinden is.

Foto: ANP

Grasdrogerij

Bij de grasdrogerij in Opeinde merken ze dat er minder aanvoer is dan drie weken geleden. "We draaien 16 uren per dag en niet langer 24 uren, wat gebruikelijk is. Maar wij scharrelen lekker door", zegt Ineke Wiegersma. Het aanbod is volgens Wiegersma duidelijk minder dan normaliter in juli. Daar staat tegenover dat de grasdrogerij eerder dit jaar een vliegende start kon maken. Toen schoot het gras de grond uit.

Wiegersma denkt dat de rest nog wel even zal gaan duren. "Als het al begint te regenen, dan moet de groei van gras eerst nog doorzetten." De andere kant van de medaille is dat het drogen van gras nu veel goedkoper is. "Hoe natter het gras, hoe duurder het drogen is. Het gras is nu al droog van zichzelf, dus we hebben er minder werk van."

(advertinsje)
(advertinsje)