Toilet, douche en warm water moeten toeristen langer in Nij Beets houden

16 jul 2018 - 21:53

Toeristen in Nij Beets blijven vaak niet langer dan één dag in het dorp en dat moet anders, vindt Plaatselijk Belang. De oplossing? Een sanitair gebouw.

Het sanitaire gebouw in Nij Beets - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Doordeweeks wil het nog niet lukken om de pleziervaart in Nij Beets te houden. De steigers in het dorp zijn vaak leeg, maar dat is volgens Plaatselijk Belang met het gloednieuwe gebouw aan het Polderhoofdkanaal een kwestie van tijd.

Rolstoelvriendelijk

In het gebouw kunnen toeristen gratis gebruik maken van warm water in de douche en het toilet. "Ze zijn zelfs rolstoelvriendelijk gemaakt", vult voorzitter van Plaatselijk Belang Pieter Nauta aan. "Wij moeten mensen ook wat service bieden. De zonnepanelen zorgen ervoor dat er elektriciteit is in het gebouw."

Het initiatief kwam uit het dorp zelf, maar er was niet meteen veel steun van de provincie om bij te dragen. "Alles moet van onderop komen. Ze wilden graag dat wij vanuit onze eigen expertise werken. Het was puzzelen, maar wij hebben het voor elkaar gekregen."

De naam

Het gebouw heet It Bjinstap. De keuze voor deze naam was snel gemaakt. "Een 'bjinstap' (walstoep, red.) was vroeger een verlaging bij het water. Op die plek konden de boeren de melkbussen schoonmaken en de vrouwen de was doen."

Het project werd uiteindelijk gesteund door de provincie, Wetterskip Fryslân, de Marrekrite en stichting Damshûs. Met hulp van de Teyens Fundatie en de Corneliastichting is het gelukt om alle ambities waar te maken, zegt Nauta.

(Advertentie)
(Advertentie)