Instanties stellen vernieuwd actieplan op om stalbranden tegen te gaan

Een nieuw actieplan van de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, LTO Nederland en Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en het Rijk moet er voor zorgen dat het aantal branden in stallen afneemt.
Stâlbrân © ANP
In het nieuwe plan is meer aandacht voor bestaande stallen. De afgelopen jaren was er vooral aandacht voor bouwvoorschriften van nieuwe stallen. Afgelopen jaar waren er 47 stalbranden en bij 28 daarvan kwamen dieren om het leven.

Periodiek keuren

Een van de nieuwe maatregelen is het periodiek keuren van stallen voor kippen, varkens en kalveren. Er wordt dan gekeken naar de elektra, omdat kortsluiting vaak de oorzaak is van een brand.
"Voor boeren, dieren en omwonenden zijn stalbranden ronduit verschrikkelijk. Daarom staat het voorkomen van stalbanden bovenaan de prioriteitenlijst", zegt LTO Nederland-bestuurder en voorzitter van de stuurgroep Alfred Jansen.

Vervolg

Het nieuwe actieplan is een vervolg op een eerder Actieplan Stalbranden 2012-2016. In die periode zijn onder andere de wettelijke eisen voor nieuw- en verbouw van stallen aangescherpt en zijn de registratie en het onderzoek van stalbranden verbeterd.
Dat heeft echter nog niet geleid tot minder branden en minder dode dieren. In 2016 waren er 49 stalbranden. Het jaar daarvoor 33.