Wetterskip gaat zeshonderd kilometer aan dijken inspecteren

16 jul 2018 - 19:46

Wetterskip Fryslân richt vanaf woensdag een 'actiecentrum droogte' in en gaat onder andere dijken inspecteren. Dit is een gevolg van de aanhoudende droogte, die richting de recordzomer van 1976 gaat.

Wetterskip Fryslân rjochtet aksjesintrum drûchte yn

In 1976 was er een neerslagtekort van 361 millimeter. Zover is het nu met ongeveer 255 millimeter nog niet, maar met een hittegolf op komst komt dat kritieke punt wel steeds dichterbij.

Het actiecentrum droogte zal om te beginnen alle dijken van het waterschap in het veenweidegebied nogmaals inspecteren. Dit komt neer op een totale lengte van zeshonderd kilometer. Bij droogte kunnen er scheuren ontstaan in de dijken en worden ze kwetsbaar. Voor de wat langere termijn houdt dijkgraaf Paul van Erkelens ook rekening met andere maatregelen, zoals een bewateringsverbod.

Sluizen

De sluizen tussen het IJsselmeer en het Friese binnenwater in Stavoren en Lemmer zullen dan minder vaak bediend worden, geeft Van Erkelens aan. "We gaan dan niet meer schutten voor één zeiljachtje. Recreanten zullen dan moeten wachten tot het moment dat er meerdere schepen door de sluis moeten."

Zelf heeft hij in de functie als dijkgraaf nog nooit zo'n warme zomer meegemaakt. "We zullen er aan moeten wennen, denk ik. We krijgen ook telefoontjes van mensen over sloten die droog staan. In sommige polders is dat zo. Dat kun je in zo'n zomer niet voorkomen."

Verdringingsreeks

Wanneer het neerslagtekort nog verder oploopt kan de Landelijke Commissie Waterverdeling de zogenoemde 'verdringingsreeks' opleggen. Dat betekent dat het oppervlaktewater alleen nog maar voor de meest dringende zaken gebruikt mag worden.

Van Erkelens verwacht niet dat dit meteen gaat gebeuren, maar houdt er wel rekening mee. "Dan komt er een bewateringsverbod. Als ik kijk naar de Friese situatie is dat nu nog niet noodzakelijk, maar dat kan heel snel veranderen."

(Advertentie)
(Advertentie)