Opzettelijk meelwormen in de patat op Welcome to the Village

16 jul 2018 - 14:44

Het eten op festival Welcome to the Village is misschien niet zoals we gewend zijn. De patat wordt gemaakt van meelwormen en frikandellen zijn van geitenvlees. Het innovatieve eetprogramma van het festival heeft als thema: Snackbar van de toekomst.

De snacks zijn te krijgen in het 'Dorp', een gebied op het festivalterrein van Welcome to the Village. Het publiek van het festival wordt gezien als proefpersoon. Een week voordat het festival begint zijn de mensen al druk bezig met de opbouw van het 'Dorp'. Ook worden de laatste ontwikkelingen van de producten nog besproken.

Het wordt patat van meelwormen

Leon van Straeten
Snackathon - Foto: Omrop Fryslân Maaike van der Hoek

Een frikandel, een kroket of een kaassoufflé. Al jarenlang is dat het vaste menu in de snackbar. Met het thema Snackbar van de toekomst wordt nagedacht over hoe wij omgaan met dieren en vlees. En hoe het gezonder en duurzamer kan.

Een hele geit

Restauranteigenaar en chef-kok Willem Schaafsma wil wat doen tegen voedselverspilling. Schaafsma koopt bijvoorbeeld volledige geiten bij een boer uit Makkum en gebruikt alle delen van het dier voor zijn producten. "Van de geiten wordt rendang gemaakt, maar ook frikandellen", vertelt Schaafsma. "In de frikandellen gaan meerdere delen van de geit zoals stukjes nier, vet, maar ook de lever", vertelt hij. Zo wordt het dier van dichtbij gehaald én wordt de volledige geit in het eten verwerkt.

In de video is te zien hoe de frikandellen gemaakt worden.

De alternatieve snacks zijn onderdeel van Dorp, een innovatief terrein dat een week voor het festival begint. In tien dagen bedenken, ontwikkelen en testen mensen uit binnen- en buitenland oplossingen die kunnen helpen om een duurzame toekomst te bouwen. Het eten is daar onderdeel van.

Insecten en snacks - Foto: Omrop Fryslân Maaike van der Hoek
(advertinsje)
(advertinsje)