Burgumers zijn problemen met brug zat

Dorpsbelang Burgum wil in actie komen tegen alle problemen met de brug in het dorp. De Burgumers zijn de ene na de andere storing met die brug over het Prinses Margrietkanaal namelijk helemaal zat. Dit weekend was het weer raak: de slagbomen konden niet omhoog en al het verkeer moest omrijden.
© De Vries Media
Woordvoerder Ronald Zijlstra van Dorpsbelang Burgum was zondag zelf een van de slachtoffers. Na drie kwartier wachten moesten hij en alle andere automobilisten op de brug keren, omdat ze niet verder konden. "Het wordt vervelend en het leidt ook tot gevaarlijke situaties", zegt Zijlstra. "Het keren van de auto's gaat nog goed, maar voor grotere voertuigen is dat niet mogelijk. En fietsers gaan onder de slagbomen door, die staan dan midden op de brug."
© De Vries Media
Je denkt steeds: zou het straks wel goed gaan?
Ronald Zijlstra van Dorpsbelang Burgum
"We begrijpen het niet. Er zijn steeds storingen in het weekend, nadat de brug open is geweest. Je denkt steeds: zou het straks wel goed gaan?" Met de zomervakantie voor de deur wil het dorpsbelang acties zien: "Kan er niet gewoon een ouderwetse brugwachter worden aangesteld? Zeker in het weekend. Dan kunnen storingen sneller worden opgelost en die brugwachter kan dan ook zien wat het probleem precies is."

Testprogramma

Willem de Boer, projectleider van de Centrale As, zegt dat ze er alles aan doen om de problemen op te lossen. "Het is een complexe machine. En de storingen worden iedere keer wel verholpen, maar in het weekend komt er steeds weer een storing. Dat vinden we ook heel vervelend."
Ronald Zijlstra en Willem de Boer
Wanneer de problemen definitief zijn verholpen, kan De Boer niet zeggen. "De aannemer is volop bezig met het testprogramma. Als het aan ons ligt, moet dat zo snel mogelijk klaar zijn. Er wordt veel energie in gestoken, maar ik kan niet aangeven wanneer dat klaar is."