Nieuw pakket maatregelen: nog meer lichten uit in Waddengebied

16 jul 2018 - 09:32

Het Waddengebied is op dit moment al een van de meest duistere gebieden van Europa, maar het Ministerie van Economische Zaken wil in samenwerking met 43 andere partijen nog meer kunstlicht uit het natuurgebied bannen.

Ondere andere de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland doen mee aan het initiatief. Ook de natuurverenigingen en verschillende bedrijven hebben toegezegd dat ze willen meedoen om de maatregels uit te voeren. Het doel is uiteindelijk om te komen tot een 'Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied.'

Pakket Maatregelen

Het pakket aan maatregelen is een uitwerking van een intentieverklaring uit 2016. Het jaar daarop is een Quickscan uitgevoerd, om te bekijken wat er goed loopt qua verlichting. Ingenieursbureau Clafis constateerde dat er met name veel winst was te halen op vier punten:

  1. Nieuw beleid
  2. Het weghalen van verlichting
  3. Vervangen van verlichting
  4. Verminderen van lichthinder door ondernemers of verenigingen
Foto: ANP

Uitvoering

Concreet gaat de provincie Fryslân markeringen op de fietspaden aanpassen zodat ze lichtgevend worden. Hierdoor hoeft er minder verlichting naast de paden te worden neergezet. Projectleider Titian Oterdoom van het Programma naar een Rijke Waddenzee is zeer blij met het pakket aan maatregelen. "Dat we dit met zoveel partijen gezamenlijk oppakken is geweldig, maar ook noodzakelijk. Lichtuitstoot draagt immers kilometers ver. Dat kun je niet in je eentje. Dit is dan ook een belangrijke stap en van grote betekenis voor het versterken van de duisternis in en rond onze unieke Unesco Werelderfgoed Waddenzee."

Al bezig

Een deel van de maatregelen wordt al uitgevoerd. Zo is de verlichting op de Afsluitdijk al aangepast, aan de hand van de kunst van Daan Roosegaarde. En ook op Ameland is de verlichting al verbeterd.

(Advertentie)
(Advertentie)