Epke Zonderland stelt teleur bij turninterland

14 jul 2018 - 20:59

Turner Epke Zonderland heeft zaterdag bij een interlandwedstrijd in Heerenveen een teleurstellende rekoefening laten zien. Hij behaalde wel de meeste punten met een score van 14.250. Zijn grote concurrent Bart Deurloo deed niet mee omdat hij zich aan zijn elleboog had geblesseerd bij een training. De wedstrijd was een oefeninterland met België en Zweden als voorbereiding op het Europees kampioenschap turnen in Glasgow. Het EK begint voor de mannen op 9 augustus.

Oefening aan de rekstok

De oefening viel tegen, omdat de dubbele vluchtelementen van Epke niet lukten. In plaats van twee keer twee vluchtelementen achter elkaar, deed hij er twee los van elkaar. Dat was niet de bedoeling. Op het EK zou een score van 14.250 gewoonweg te weinig zijn voor een goed resultaat.

Een van Epke's grote concurrenten is Bart Deurloo en dus hoopte het publiek op een mooie tweestrijd. Op het laatste WK werd Epke tweede (Epke hield toen bij een vluchtelement de rekstok met één hand vast en bleef toch hangen) en Deurloo derde. Op het NK dat drie weken geleden werd gehouden in Rotterdam, won Deurloo, maar dat kwam doordat Epke zijn oefening niet kon afmaken. Een handleertje liet los, waardoor hij zin grip op de stok verloor. Maar door de blessure van Deurloo ging het bij Epke zaterdag om de uitvoering van zijn rekstokoefening.

Turninterland

De interlandwedstrijd van zaterdag was een meerkampwedstrijd met Zweden en België. Nederland won de wedstrijd met 235.900 punten. België werd tweede met 227.000 punten. Zweden derde en laatste met 213.000 punten. Epke turnde ook het onderdeel brug (14.500) en voltige (12.300). Op het EK gaat hij rekstok en voltige doen.

De wedstrijd werd geturnd in de ijshockeyhal van Thialf. Daar kunnen de tuners een maand lang trainen op toestellen van het merk Gymnova. Dat zijn ook de toestellen die bij het EK worden gebruikt. Bovendien turnen ze nu ook op een podium in plaats van op beton zoals in het turncentrum Epke Zonderland bij Sportstad Heerenveen.

Zo kunnen de Nederlandse turners zich beter voorbereiden op het EK.

Michel Bletterman

Ook Michel Bletterman uit Leeuwarden deed mee. Hij turnde alle zes onderdelen en speelde zo een belangrijke rol bij de overwinning van Nederland. Bletterman is eerste reserve voor het EK. Hij haalde een meerkampscore van 77.950 punten en werd daarmee tweede. De Belg Jonathan Vrolix had individueel de meeste punten: 79.750.

Trefwoorden: 
Epke Zonderland turnen
(advertinsje)
(advertinsje)