Friese schepen beginnen zaterdag aan eerste etappe Tall Ships Races

13 jul 2018 - 21:36

De eerste etappe van de Tall Ships Races begint zaterdag in het Engelse Sunderland. De schepen varen naar Esbjerg in Denemarken. Eind juli begint in Stavanger de tweede etappe en op 3 augustus komen de schepen aan in Harlingen. Onder de deelnemers zitten ook twee Friese schepen: De Wylde Swan uit Makkum en Artemis uit Harlingen.

Foto: Facebook, Tall Ship Wylde Swan

Op die eerste vaart Nienke Sinnema uit Leeuwarden mee. Ze is nu 27 jaar en vaart al sinds ze 11 is. Vier jaar geleden deed ze voor het eerst mee aan de wedstrijd. "Toen ben ik als trainee mee geweest op de Tecla. Dat vond ik zo mooi dat ik dacht: ik wil vaker op zee varen." Dat gebeurde, want ze kon met De Wylde San mee. "En die hadden dit jaar geen bootsman, daarom ben ik dat nu."

Nienke Sinnema in Sunderland

Zaterdag begint de eerste van twee etappes, maar de boten ware al een tijdje in de haven van Sunderland aanwezig. Dat betekent niet dat Nienke en haar collega's deze dagen niets doen. "De havens waar we zijn, daar varen we met gasten. Dagtrips doen we dan. Zo verdienen we geld, want het zeilen kost wel wat."

Maar de gedachten zijn ook alvast bij de wedstrijd: "We willen graag winnen. Iedereen is bezig met het weerbericht, met de laatste aanpassingen aan het scheepstuig en met het kijken bij andere schepen."

(advertinsje)