Johan volgt WK met behulp van gebarentolk Aukje Boersma: "Alsof je erbij bent"

13 jul 2018 - 18:06

Gebarentolk Aukje Boersma komt oorspronkelijk uit Leeuwarden, maar woont nu in Amsterdam. Ze heeft een drukke agenda, maar maakt bij dit WK voetbal ook tijd voor een speciale opdracht: ze tolkt de wedstrijden voor Johan Groskamp. Hij is doof geboren, kan niet goed zien en is een groot voetbalfanaat.

Foto: ANP

Aukje Boersma

"Mijn vader heeft een speciaal voetbalbord gemaakt, zodat Johan kan voelen waar de bal is tijdens de wedstrijd. Ik geef dat aan met mijn hand en Johan heeft zijn hand op mijn hand. Van tevoren hebben we afgesproken welk gebaar ik gebruik voor een rode of gele kaart, maar ook een wissel en schwalbe geef ik aan. Dat laatste doe ik bijvoorbeeld door met een wijsvinger en middelvinger heen en weer te bewegen", vertelt tolk Aukje Boersma.

Het is hard werken, maar ook heel erg genieten.

Aukje Boersma

"Het is intensief om te doen, ik moet wel steeds de bal op de goede plek op het veld zetten. Het is hard werken, maar ook heel erg genieten. We hebben een goede samenwerking. Ik krijg er veel voor terug, een brede glimlach. Het is ontzettend leuk om zo het voetbal te volgen, het is alsof je meedoet met de wedstrijd. Er zijn ook goals op het veld, dus ik kan precies aangeven in welke hoek de bal valt."

Ze volgden de halve finale tussen Engeland en Kroatië in Amsterdam. "Daar krijgen we alle ruimte en medewerking. Omstanders zijn vaak enorm onder de indruk en vinden het geweldig." Ze geeft ook de reacties van het publiek in het stadion weer. "Maar ook de sfeer op het terras."

Finale

"Uiteraard doen we finale op zondag ook." Dat kan nog mooi worden, want Johan is voor Frankrijk en Aukjes favoriet is Kroatië.

(Advertentie)
(Advertentie)