"Schier kan ook goed feestvieren zonder haan in een mast"

13 jul 2018 - 14:40

Het is niet te begrijpen dat de gemeente Schiermonnikoog het goed vindt dat bij het Kallemooifeest een haan in een mand zit. De vergunning had nooit mogen worden afgegeven, vindt het Comité Dierennoodhulp.

Op Schiermonnikoog brachten vrijdag twee partijen hun standpunt naar voren bij een hoorzitting over Kallemooi. Bij dat feest zit een haan drie dagen in een mand in een hoge mast.

Foto: Omrop Fryslân

Het mag gewoon niet.

Karen Soeters van Comité Dierennoodhulp

Het houden van een haan in een mand hangend aan een mast is in strijd met de wet. De gemeente Schiermonnikoog had dan ook geen vergunning mogen afgeven. Dat stelt Karen Soeters. Ze vertegenwoordigde het Comité Dierennoodhulp bij een hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Schiermonnikoog.

Soeters stelt dat de wet duidelijk is: "Een dier mag geen fysiek ongerief ervaren of zo opgesloten worden in een kleine ruimte. Dat een dierenarts zegt dat het goed gaat met de haan is dan niet relevant. Het mag gewoon niet."

Kallemooifeest is veel meer dan alleen de haan.

Loeska Bos van de gemeente

De gemeente Schiermonnikoog bestrijdt dat. Ambtenaar Loeska Bos stelt dat de vergunning wordt afgegeven voor het volledig Kallemooifeest: "Dat is veel meer dan alleen de haan. Mensen ontmoeten elkaar en kinderen doen veel activiteiten." En juist dat is een reden om de haan niet in de mand te plaatsen vindt Karen Soeters: "Dat geeft kinderen totaal het verkeerde voorbeeld van hoe je met dieren om moet gaan."

Ambtenaar Loeska Bos zegt dat de gemeente wel degelijk aandacht heeft voor het lot van de haan: "Wij hebben ons goed laten voorlichten. Zouden we denken dat het de haan slecht zou gaan dan geven we geen vergunning af." Bovendien, zegt ze, is er strenge controle door een dierenarts.

150 mensen hebben aangifte gedaan

Karen Soeters van het Comité Dierennoodhulp zegt dat inmiddels zo'n 150 mensen aangifte hebben gedaan tegen de gemeente Schiermonnikoog vanwege de haan. Bij de gemeente is daar echter niets van bekend. "Wij hebben gehoord dat dit zou zijn gedaan, maar hebben nog niets gezien of gehoord. Ook niet van de politie."

Bij de hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie waren ook mensen van het bestuur van stichting Kallemooi. Ze vinden alle ophef maar overdreven en dat door het comité in de pers een volledig verkeerd beeld wordt geschetst van het feest. Dat zegt ook ambtenaar Loeska Bos: "We worden door de buitenwereld gezien als mensen die dieren mishandelen. Dat doet de eilanders pijn."

Binnen zes weken komt de bezwaarschriftencommissie met een advies aan het college van burgemeester en wethouders. Aan de hand daarvan moet die dan bekijken of de vergunning terecht is afgegeven.

Hayo Bootsma over de hoorzitting

Het Kallemooifeest wordt gehouden met Pinksteren. Bij het feest wordt een haan drie dagen lang opgesloten in een mand bovenin een mast.

(advertinsje)
(advertinsje)