Van Lauwersoog tot Afsluitdijk: 'Dijk van een Verhaal' geeft mensen op zeedijk gezicht

13 jul 2018 - 08:31

Wat zoeken mensen op de zeedijk van de Friese Waddenkust? Die vraag boeit theatermaker Baukje Fennema. Ze sprak met tal van mensen op de dijk en maakte er de voorstelling 'Dijk van een Verhaal' van.

De zee speelt een belangrijke rol in het leven van Baukje Fennema. Als meisje groeide ze op in Sexbierum. De zeedijk en het landschap erachter inspireerden haar. Het Wad en de kwelders trokken haar aandacht. Nadat ze twintig jaar in Groningen had gewoond, kwam Fennema twaalf jaar geleden terug naar haar geboortegrond. Niet naar hetzelfde dorp, maar wel datzelfde uitzicht. In Oostmahorn kijkt ze nu uit over het Lauwersmeer en is ze dicht bij de sluizen van Lauwersoog en die mooie Waddenzeedijk, waar ze zo van houdt.

Baukje Fennema - Foto: Omrop Fryslân

Wat zoeken andere mensen eigenlijk bij de zeedijk. Wat is hun verhaal? Om daar achter te komen, wandelde Baukje in 2017 voor haar LF2018-project 'Dijk van een Verhaal' van de dijk van Lauwersoog naar de kop van de Afsluitdijk. Onderweg ontmoette ze diverse mensen, die wonen, werken of ontspanning zoeken aan de Friese Waddenzeekust. Al wandelend nam ze de tijd om met deze mensen te praten. Ze schreef die bijzondere verhalen op. Nu, in het culturele jaar 2018, rijdt ze met trekker en woonwagen van Lauwersoog naar de Afsluitdijk, om die verhalen te delen. "Ik voer meer dan veertig voorstellingen op. Ze zijn allemaal anders, omdat alle optredens worden uitgevoerd door de mensen die ik vorig jaar heb ontmoet."

Mei trekker en wein oer de Fryske seediken - Foto: Omrop Fryslân

Een van de mensen die Baukje op de zeedijk tegenkwam, is Sjoukje Maria Kramer. Bij de zeedijktempel van kunstenaar Ids Willemsma bij Marrum praten de vrouwen over het leven en de dood. En hoe dicht die bij elkaar staan. Kramer werkt als rouwbegeleider, maar vertelt ook over haar eigen miskramen en de wijze waarop engelen haar hebben geholpen, om dat verdriet een plekje te geven. Dat intieme gesprek is de basis van de voorstelling 'Engelen en de zee', die Fennema op diezelfde locatie opvoert. "In mijn voorstelling mag ook worden gelachen, dus ik heb er ook grappige anekdotes in verwerkt", vertelt Baukje. "Ik wil de mensen die ik heb gesproken, vooral het gevoel geven dat ze bijzonder zijn."

Rûte fan reizgjende foarstelling 'Dijk van een Verhaal' - Foto: Omrop Fryslân

'Dijk van een Verhaal' wordt deze zomer nog diverse keren opgevoerd. Naast familie en vrienden van de hoofdpersoon, mogen ook nieuwsgierige voorbijgangers aanschuiven. Op de Facebookpagina van Baukje Feddema is het volledige programma te vinden. Ook kan daar haar theaterreis over de Friese dijk virtueel worden gevolgd.

(advertinsje)