Extra controles tegen overlast motorcrossers bij Eastermar

12 jul 2018 - 21:21

De politie komt de komende tijd hard in actie tegen mensen die motorcrossen bij de zandwinput Skûlenboarch bij Eastermar en mensen die daar illegaal zwemmen. Om de put zijn hekken geplaatst, maar zwemmers kruipen eronderdoor en ook motorcrossers vinden hun weg naar achter de hekken.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Volgens de politie is zwemmen onverantwoord. De put lijkt een mooie plaats om te zwemmen, maar is levensgevaarlijk. Wijkagente Henriëtte Talstra waarschuwt: ''In het midden komt geregeld een bel met erg koud water naar boven. Als je daar zwemt, kunnen je spieren zomaar verkrampen.''

Wijkagente Henriëtte Talstra

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Ook kan het zand aan de walkanten zomaar wegzakken in een draaikolk. "Laatst trof ik jongetjes aan van een jaar of zeven, acht, zonder dat er een ouder bij was. Ze hebben geen idee van het gevaar hier", zegt Talstra. Naast de put is een paar jaar geleden een strand aangelegd door de gemeente Tytsjerksteradiel. Daar kan veilig worden gezwommen.

Iemand wilde zijn huis bijna te koop zetten door al die overlast.

Wijkagente Henriëtte Talstra

Er wordt de komende tijd 's avonds en in de weekeinden ook extra gelet op de overlast van motorcrossers. Die rijden op de zandbelten naast de put. Dat zorgt vooral voor veel geluidsoverlast, zegt wijkagente Henriëtte Talstra: "Ik sprak iemand die door al die overlast zijn huis bijna te koop wilde zetten. Dat is niet acceptabel." Het crossen is illegaal en ook gevaarlijk.

Op het terrein wordt gewoon gewerkt, er is ook al veel schade aangericht, zegt Talstra: "Een aantal van de toegangshekken zijn weggehaald, anderen vernield. Dat is zonde."

Mensen die illegaal crossen, kunnen een boete verwachten van 140 euro. Op het illegaal zwemmen staat een boete van 95 euro.

(advertinsje)