Banden Fryslân en Malta niet hersteld na bezoek Maltese minister

12 jul 2018 - 14:01

De banden tussen Fryslân en Malta zijn niet beter geworden na een ontmoeting donderdag met de minister van Justitie en Cultuur van Malta, Owen Bonnici.

Sietske Poepjes oer de besite fan Bonnici

De minister was hier om antwoord te geven op vragen over de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia in oktober 2017. Vooral over de uitspraken van de directeur van Culturele Hoofdstad Valletta ontstond opschudding. Hij had een grap op Twitter gemaakt over de laatste woorden van de journaliste, die maffia, fraude en andere praktijken aan de kaak stelde op het eiland. De minister wilde daar nu geen mening over geven, behalve dat er vrijheid van meningsuiting is. Hij herhaalde een paar keer dat iedereen recht heeft op "freedom of speech".

De uitkomst was teleurstellend.

Sietske Poepjes over de ontmoeting met Bonnici

Daarmee is de kou niet uit de lucht, zegt gedeputeerde Sietske Poepjes. "Als iemand van een culturele stichting zoiets zegt over de vermoorde journaliste, moet je dan als politicus zeggen dat het te ver gaat? In Fryslân hadden we dat wel gedaan." Poepjes was wel blij dat Bonnici in Fryslân was: "Goed dat we deze discussie in het openbaar hebben gehad met een man die zich kon verdedigen. Maar de uitkomst was teleurstellend. Dat heb ik ook tegen hem gezegd toen we elkaar uitzwaaiden."

Owen Bonnici, minister fan Kultuer op Malta

Over de moord zei Bonnici dat Malta "no stone unturned" laat om deze "brutal murder" op te lossen. Hij deed evenwel geen afstand van de uitspraken van de baas van de organisatie die vond dat de herdenkingsplek wel weg kon. "I believe that a person has the right to say what he believes."

Tjeerd van Bekkum fan LF2018

Hij loopt er in al z'n interviews omheen.

Tjeerd van Bekkum over Owen Bonnici

Dat was voor LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum niet voldoende. "Vrijheid van meningsuiting is niet een dekmantel voor alles. Hij doet uitermate z'n best om echt te zeggen wat-ie vindt. Hij loopt er in al z'n interviews omheen."

Na de ontmoeting zijn LF2018 en V2018 niet zomaar weer 'on speaking terms', zegt Van Bekkum. Dan moet er eerst een handreiking uit Malta gedaan worden. "De culturele projecten gaan gewoon door. Maar als directie gaan we niet meer naar Malta, niet naar de afsluiting. En zij niet ook niet naar onze afsluiting, want we gaan dit statement wel stevig overeind houden."

Simone Scheffer oer de besite

(Advertentie)
(Advertentie)