Schadevergoeding voor mensen die lijden onder dug-out ongeluk in Twijzel

12 jul 2018 - 12:54

Meer dan 20 mensen krijgen een schadevergoeding omdat zij door het ongeluk in Twijzel in 2014 erg aangeslagen zijn. Zij hebben 'shockschade' opgelopen, zoals dat wordt genoemd. Dat heeft hun advocaat Liesbeth Poortman bekend gemaakt.

Volgens haar is het lastig om te zeggen om hoeveel geld het gaat. De vergoeding wordt in sommige gevallen jarenlang uitgekeerd en kan daarom in totaal in de miljoenen lopen.

Shockskea nijsitem

Het ongeluk gebeurde op 21 mei 2014. Op de velden van voetbalclub SC Twijzel was op die dag een groot korfbaltoernooi voor basisscholen. De kinderen klommen op de dug-out die daarna instortte. De 10-jarige Yrsa de Bruin kwam om het leven, vijf andere kinderen raakten gewond. Familieleden en omstanders waren aangeslagen. Meer dan 20 van hen vragen met behulp van advocaat Poortman om een schadevergoeding.

Psychisch lijden

De schadevergoeding is aan iedereen toegekend. Het gaat om zogenoemde 'shockschade' waarbij de betrokkenen psychisch lijden onder schokkende beelden die zij hebben gezien. Het kan zijn dat men niet meer kan werken of medische kosten hebben gemaakt. Soms gaat dit om moord.

Zo kreeg Bauke Vaatstra 40.000 euro omdat hij geestelijk letsel had opgelopen van de confrontatie met zijn vermoorde dochter Marianne nabij Veenklooster.

Psycholooch Irma van Steijn yn Fryslân Hjoed oer shockskea

Flink aangeslagen

In het geval van het dug-out ongeluk hebben mensen gezien hoe de kinderen onder de zware brokstukken lagen en daar met moeite onder vandaan zijn gehaald. Dat heeft hen zo geraakt dat zij er nog altijd last van hebben. Moeders konden vaak niet werken omdat zij de betrokken kinderen moesten helpen. De kinderen krijgen vaak als jong volwassene problemen, zegt advocaat Poortman.

Foto: Kappers Media

Deskundige

Opvallend in de toekenning van de schadevergoeding is de rol van de zogenoemde 'bindend adviseur'. Deskundige professor Akkermans op het gebied van letselschade is door alle partijen aangewezen om een oordeel te geven.

Na een diepgaand onderzoek kwam Akkermans tot de conclusie dat alle mensen die een claim hebben ingediend in het gelijk worden gesteld.

Zijn oordeel is definitief. Er komt geen rechter meer bij kijken. Advocaat Poortman verwacht nog meer schadeclaims van omstanders, nu dit 'bindend advies' er ligt.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Liesbeth Poortman, advokaat

Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar opdracht gekregen van het gerechtshof om de voetbalvereniging SC Twijzel strafrechtelijk te vervolgen. De club zou de dug-out niet hebben gerenoveerd en niet goed hebben gecontroleerd of deze nog wel in orde was. Wanneer deze zaak voor de rechtbank dient, is nog niet bekend.

(Advertentie)
(Advertentie)