NVM: Weer minder Friese huizen te koop gezet, prijzen van verkochte huizen hoger

12 jul 2018 - 11:57

Voor het vijfde kwartaal op rij werden er in Fryslân minder huizen te koop gezet. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. In Fryslân staan halverwege het tweede kwartaal bij NVM makelaars 2.546 huizen te koop, dat zijn er 1.263 minder dan op hetzelfde moment een jaar eerder.

Foto: ANP

"Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het adagium om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen", zegt voorzitter Albert Kok van de Friese afdeling van het NVM. "Er wordt gelukkig meer gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie krijgen we de achterstand de komende jaren niet weggewerkt."

Een potentiële koper kan in Fryslân gemiddeld kiezen uit zes huizen. Een huis ging gemiddeld na 65 dagen van de hand.

Gevolgen

Het lagere aanbod heeft gevolgen voor de prijzen. Die zijn ter vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld met 1,5 procent omhoog gegaan. Een jaar geleden was de prijstoename vijf procent. Wie in Fryslân een huis wil kopen, moet gemiddeld 213.600 euro neertellen.

Er zijn wel regionale verschillen op de woningmarkt. In bijvoorbeeld het noordoosten van de provincie gaat het aantal woningtransacties met haast drie procent omhoog, terwijl de prijzen met ruim twee procent zijn gedaald. In Súd-Fryslân werden ruim achttien procent minder huizen verkocht, terwijl de prijzen met zo'n vijf procent stegen.

(advertinsje)
(advertinsje)