Groot tekort aan melkers

11 jul 2018 - 22:57

Er dreigt een groot tekort aan melkers in de melkveesector. Er zijn weinig mensen te vinden die parttime aan de slag willen bij de boer. Met die waarschuwing komt agrarisch uitzendbureau AB Vakwerk.

In heel Nederland zijn duizenden vacatures. Voor een aantal boeren is het zo lastig om aan mensen te komen dat ze van drie keer melken per dag terug moeten naar twee keer, zegt een woordvoerder van AB. Anderen kiezen ervoor om hulp te zoeken in het buitenland en daar melkers in te huren.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Sjoukje Boersma van AB Vakwerk in Dokkum denkt dat de inzet van meer vrouwen weleens de oplossing kan zijn. ''Het melken is vaak goed te combineren met andere activiteiten thuis zoals bijvoorbeeld het huishouden. Je hoeft alleen 's ochtends en aan het eind van de middag aan de slag.'' En ook voor schoolkinderen zou het volgens Boersma een mooie kans zijn. ''Die kunnen zo mooi wat bijverdienen, zonder daarvoor school te hoeven missen.''

Boersma ziet nog kansen

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Voor de 15-jarige Jeanine van der Meer uit Drogeham biedt het tekort aan melkers kansen. Zij wilde graag bij de boer aan het werk en had zelfs een oproep gedaan op Facebook. Zij kon terecht bij een boer in het dorp waar ze woont, die een dag per week nog wel iemand kon gebruiken. ''Ik vind het leuk om te werken met koeien en wil ervaring opdoen voor mijn latere werk.'' Niet dat Jeanine later ook wil werken als melker. Ze wil graag dierenarts worden, maar toch kan dit haar helpen.

Jeanine (15) wil wel graag bij de boer aan de slag

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Trefwoorden: 
AB Vakwerk melkvee
(advertinsje)