Komst Windpark Fryslân in het IJsselmeer is toegestaan

11 jul 2018 - 10:42

Het Windpark Fryslân in het IJsselmeer kan aangelegd worden. De Raad van State heeft woensdagochtend uitspraak gedaan over de kwestie. Voor het plaatsen van 89 windmolens bij de Afsluitdijk, in het Friese deel van het IJsselmeer op 6.5 kilometer afstand van de kust, heeft de provincie een natuurvergunning verleend. Ook de gemeente Súdwest-Fryslân werkt mee.

Natuurbeschermers en watersporters zijn fel op het plan tegen. Het zou een bedreiging zijn voor vogels, vleermuizen en de watersport. De provincie Fryslân heeft geld gestoken in het windpark en denkt de investering van 127 miljoen euro in het Windpark Fryslân helemaal terug te verdienen.

Het Rijk heeft provincies verplicht een deel van de energie met windmolens op te wekken. De provincie Fryslân wil dat voor het grootste gedeelte met het Windpark Fryslân realiseren.

2020

Windpark Fryslân zal eind 2020, begin 2021 klaar zijn en zal zo'n 320 megawatt windenergie leveren. Dat is een groot deel van de 530,5 megawatt die Fryslân vanaf 2020 moet leveren van het Rijk.

In 2016 kwamen de initiatiefnemers met het plan voor Windpark Fryslân in het IJsselmeer.

Ferslachjouwer Auke Zeldenrust, tegenstander Chris Bakker van It Fryske Gea en projectdirecteur Anne de Groot

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Erwin Vrolijk, surfschool in Makkum

Recreant Jaap Jilderda over de komst van het windmolenpark

(advertinsje)
(advertinsje)