Huisarts in opleiding wil graag naar Fryslân, maar mag niet

Huisarts in opleiding Sytse Jouta © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Ik rij iedere week 1000 kilometer. En dan sta ik in de file en dan denk ik, was ik maar hier huisarts
Sytse Jouta, huisarts in opleiding
Hij wil echt heel graag zijn praktijkopleiding tot huisarts in Fryslân doen, maar het mag niet. Sytse Jouta uit Heerenveen studeert in Nijmegen, en dan moet de opleiding in een praktijk ook in de omgeving gedaan worden. Dat is de regel op de huisartsopleiding en de faculteiten.
Sytse is behoorlijk gefrustreerd over die 'rigide regel'. Het kost heel veel reistijd en daardoor duurt de opleiding nog langer. Sytse werkt nu als huisarts in Deventer en reist grofweg 1000 kilometer en veertien uur per week. Een paar keer heeft hij geprobeerd het anders te regelen, maar de huisartsopleiding wil niet meewerken. Niet alleen Sytse heeft daar last van, ook andere huisartsen in opleiding lopen tegen dit probleem aan.
Huisarts in opleiding Sytse Jouta
Sytse wilde eigenlijk zijn opleiding tot huisarts in Groningen doen. Hij was ook aangenomen, maar werd toen uitgeloot. De tweede keer dat hij zich had ingeschreven, heeft hij meerdere keren zijn voorkeur voor Groningen aangegeven. Hij kwam in Nijmegen terecht. Toen hij stage moest lopen, heeft hij geprobeerd dat in Fryslân te doen.
Vanwege ziekte van zijn moeder wou hij graag dicht bij huis werken. Er was een praktijk in Marsum die hem graag wilde hebben. Die valt onder de faculteit medicijnen in Groningen. Groningen wilde er wel aan meewerken, maar Nijmegen niet.
Later kwam de Heerenvener een andere dokter in opleiding tegen die in Groningen zat en die graag naar Arnhem wilde. Ze wilden graag ruilen. De faculteiten waren akkoord, maar de huisartsopleiding wilde niet meewerken. En dus reizen beide veel op en neer en kunnen ze minder snel afstuderen.
Dokters die hier graag willen werken, worden weggejaagd, terwijl ze in Fryslân hartstikke nodig zijn.
Sytse Jouta, huisarts in opleiding
Jouta's frustratie wordt nog groter door het feit dat steeds in het nieuws is dat er een huisartsentekort is in Fryslân. Dat tekort wordt niet opgelost door soepeler met de plekken voor huisartsen om te gaan, maar het zou wel helpen, volgens Jouta. Als je eenmaal op een plaats aan het werk bent, verhuis je niet zo snel naar een andere plek. De instanties houden volgens hem het tekort op deze wijze zelf in stand. Daar zou wat aan gedaan moeten worden.
Voorlopig is het probleem niet opgelost en rijdt Sytse dagelijks drie uren van en naar zijn werk. En is hij veel later klaar met zijn studie. Voor Fryslân gloort er hoop. In één jaar is Jouta klaar met zijn opleiding en hij is zeker van plan in Fryslân zijn vak als huisarts uit te oefenen.