Gehaakte-dekenproject mikt op 10.000 bezoekers

09 jul 2018 - 22:25

Er komen komend weekend zo'n 10.000 bezoekers naar Park Vijversburg in Tytsjerk, zo is de verwachting van de organisatie van het gehaakte-dekenproject van Culturele Hoofdstad. Zaterdag en zondag worden alle dekens bij elkaar gelegd en gepresenteerd.

Verslaggever Andor Faber is in de opslag van de gehaakte dekens

Op sociale media krijgen de initiatiefnemers van 'De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld' al veel reacties van mensen die komen. "Ze komen zelfs uit het buitenland", vertelt Esmeralda de Vries van de organisatie. "Uit Malta, Litouwen, Noorwegen en België bijvoorbeeld. We verwachten toch zeker wel 10.000 mensen." Bij het Park Vijversburg in Tytsjerk zijn er ook al aanvragen binnengekomen van busmaatschappijen, die in het weekend willen komen en daarbij ook een bakje koffie of thee met gebak willen hebben.

De initiatiefnemers zijn al vier jaar bezig met het project, dat komende zaterdag en zondag tot een hoogtepunt komt. Dan worden alle dekens aan elkaar vastgemaakt, zodat het één grote megadeken wordt. Het neemt in totaal 30.000 vierkante meter in beslag. Tegelijkertijd wordt daarmee ook het wereldrecord gebroken.

Hulp van schoolkinderen

De bijna 11.000 dekens liggen nu nog in de opslag in het oude postsorteercentrum in Leeuwarden. Vanaf woensdag worden ze klaargemaakt voor de reis naar Tytsjerk. "Wij beginnen woensdagavond met het inpakken van de vrachtauto's", vertelt Peter Teitsma. "Donderdag en vrijdag leggen we ze in het park neer, met drie groepen schoolkinderen en zo'n vijftig tot honderd vrijwilligers." Vrijdagavond moet alles klaar zijn, zodat de bezoekers het vanaf zaterdag kunnen zien.

Chauffeurs gezocht

De organisatie is nog wel op zoek naar vrijwilligers, die bezoekers in het weekend met pendelbusjes willen vervoeren van het treinstation Hurdegaryp naar Park Vijversburg. Mensen kunnen zich daarvoor aanmelden door een mailtje te sturen naar ggdw2018@gmail.com.

(advertinsje)