Zeehondenakkoord: alleen opvang bij verwonding door menselijk handelen

09 jul 2018 - 17:02

Zeehonden moeten in principe niet meer worden opgevangen, tenzij ze gewond zijn geraakt door menselijk handelen. Afblijven is het devies voor zieke of aangespoelde zeehonden. Daarnaast moet de opvang professioneler. Dat stelt minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur. Zij kan zich vinden in de adviezen van een commissie die onderzoek heeft gedaan naar de opvang van zeehonden.

Seehûnepup - Foto: Shutterstock.com

Schouten zegt dat het goed gaat met de zeehond. Er is een gezonde populatie van circa 14.000 dieren in Nederland: 9000 gewone en 5100 grijze zeehonden. Dat vraagt volgens haar om een andere manier van opvangen. De minister wil nu met de provincie en de verscheidene opvanglocaties een zeehondenakkoord sluiten.

Burgemeester Vlieland doet begeleiding

Burgemeester Tineke Schokker van Vlieland zal dat proces begeleiden. Ze begint daar in september mee en een half jaar later moet het akkoord tot stand gekomen zijn. In het akkoord zal worden vermeld wanneer een zeehond precies wordt opgevangen.

Pieterburen blij

In Zeehondencentrum Pieterburen is men blij dat de minister zich heeft uitgesproken over de adviezen van de commissie. "Het had wat ons betreft sneller gemogen, maar we kunnen nu echt gaan werken aan een modern, wetenschappelijk gefundeerd opvangbeleid. Dat de minister zich kan vinden in de adviezen, is voor ons een steun in de rug'', zegt directeur Niek Kuizenga. Hij beseft dat de opvang van zeehonden een lastig onderwerp is. "Er is een hoop gedoe over geweest. Nederland is het niet gewend dat we het anders gaan doen. We zullen daarin een belangrijke educatieve rol gaan spelen. Het moet duidelijk zijn dat we geen zeehonden aan hun lot overlaten. We moeten naar een professionele organisatie langs de kust om de dieren op de juiste manier te helpen.''

Niek Kruizenga, zeehondencentrum Pieterburen

Advies: beperk opvang zeehonden

Het zeehondenakkoord moet een reactie worden op het advies van de Wetenschappelijke Adviescommissie Zeehondenopvang. Die gaf in maart het advies de opvang van zeehonden te beperken. Nederland heeft momenteel vijf zeehondenopvangcentra. Die werken allemaal op een andere wijze. In het verleden is geprobeerd de verscheidene centra beter te laten samenwerken, maar dat is mislukt. Het aantal zeehonden dat in de opvangcentra is opgenomen, is gestegen van twintig in 1980 tot vijfhonderd tot duizend in de afgelopen jaren. In 2016 werden ongeveer vijfhonderd zeehonden opgevangen.

Burgemeester Tineke Schokker

(advertinsje)