Kans op gladde wegen door regen

09 jul 2018 - 12:17

Verkeer moet dinsdag rekening houden met gladde wegen. Het zal dinsdag voor het eerst in lange tijd weer regenen, en doordat het wekenlang droog is geweest, zijn veel wegen vervuild door olie en rubber. Als ze dan goed nat worden, kan er een glad filmlaagje op de weg ontstaan. Vooral motorrijders en fietsers dienen hiervoor op te passen.

De meeste regen wordt dinsdagochtend verwacht. 's Middags wordt het weer droog. Door het rijden vallen druppels lekkende olie, andere vloeistoffen en kleine rubberdeeltjes op de weg, zegt Jan Bansema van garage Haaima in Leeuwarden. Dat komt bij het stof dat ook op de weg ligt. Als het regelmatig regent, spoelt dat wel weg. Maar omdat het nu al zo lang droog is, blijft het op de weg liggen. Als het dan wel regent, kan het spekglad worden op de weg.

Banden op spanning en niet te hard rijden

Wat kun je eraan doen? Allereerst de banden op spanning brengen. En niet hard rijden, zegt Bansema. Als het hard regent en er ligt allemaal schuim op de weg, pas dan op voor gladheid. Het mooiste zou zijn dat er in één keer een flinke bui komt. Dan houdt iedereen er rekening mee wat snelheid betreft en dan spoelt de vuiligheid het snelst weg. Bij kleine buitjes is de kans aanwezig dat het langere tijd glad blijft. En als het regent: houd afstand, want het kan zomaar misgaan, zo adviseert Jan Bansema.

Jan Bansema van garage Haaima over gladde wegen

Trefwoorden: 
droogte regen
(advertinsje)
(advertinsje)