35.000 mensen zien culturele kettingreactie 8ste dag

08 jul 2018 - 20:29

Zo'n 35.000 bezoekers hebben zondag in het centrum van Leeuwarden gekeken naar het vijf uur durende spektakel 8ste dag. 8ste dag was een culturele kettingreactie van mensen, spullen, machines, bouwwerken en optredens. Tientallen culturele projecten werkten samen aan iets groots: van een boekendomino tot een bruiloft, van mensen tot machines.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Wereldrecord

Bij de kettingreactie werd geprobeerd om twee wereldrecords te verbreken. In één geval lukte dat: een regenboogketting van 2.134 meter en 53 centimeter van gekleurde plastic doppen werd 'neergezet' boven de Oldehove. Het vorige record stond op zo'n 1.500 meter.

De tweede wereldrecordpoging, een boekendomino met 12.000 omvallende boeken in de bibliotheek in de Blokhuispoort, mislukte. Het record in het Guinness Book of World Records (10.200 boeken) blijft daarom overeind.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Bruiloft en matrassendomino

Naast de boekendomino, was er ook een matrassendomino. Hierbij gingen tientallen mensen op matrassen een voor een om om de kettingreactie door te geven. Een bruiloft was ook een schakel in de kettingreactie. Op het gemeentehuis trouwden Anna Bekkering en Steven Pol. Verder was er een dierenrace met neppe koeien Ferd 1, Ferd 2, Ferd 3 en Ferd 4 op de Nieuwestad, onder leiding van burgemeester Ferd Crone.

Terugkijken

De 8ste dag was onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018 en bestond uit 47 projecten. Het evenement was vijf uur lang live te zien bij Omrop Fryslân. De volledige registratie is hier terug te kijken:

Trefwoorden: 
Leeuwarden 8ste Dag
(Advertentie)
(Advertentie)