Portret van een dorp: Reduzum

08 jul 2018 - 10:16

Reduzum is het eerste dorp waar het radioprogramma Buro de Vries neerstrijkt deze zomer. Een vooruitstrevend dorp met ongeveer 1100 inwoners.

Doarpsboerd fan Reduzum - Foto: Omrop Fryslân

Eind jaren '80 zag het er niet goed uit voor Reduzum. Het aantal inwoners daalde, 15 woningen kwamen leeg te staan en het aantal kinderen op de basisschool werd minder en minder. Dorpsbelang zette de schouders eronder. Er moesten nieuwe huizen worden gebouwd zodat de doorstroom in het dorp op gang kon komen.

Vijf inwoners waren bereid om te investeren en de kerk stelde tegen een vriendenprijsje grond beschikbaar. Voorwaarde van de kerk was wel dat de eventuele winst terug in het dorp moest worden gestoken. Het project werd een groot succes en met de winst werden verschillende projecten in het dorp gefinancierd.

De wynmûne fan Reduzum - Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Dorpsmolen

Reduzum was het eerste dorp met een eigen dorpsmolen. Al meer dan 20 jaar staat de windmolen in het weiland tegenover de Blauwe Tent. De molen is aan vervanging toe, maar dat is een lastig proces. De provincie staat niet toe dat er een grotere windmolen wordt geplaatst. De gemeente Leeuwarden vindt dat de provincie wel een uitzondering kan maken voor de Redústers. Een juridische strijd hierover is nog altijd gaande.

De 'rotte kies' fan Reduzum: De Greidhôf - Foto: Omrop Fryslân

Rotte kies

Om uit te zoeken hoe de gemeenschap van Reduzum in elkaar steekt, kijken we op verschillende plekken. De 93-jarige Fokke Reitsma legt uit hoe hij nog steeds op zichzelf kan wonen. Hoe komt het dat het dorp zulke mooie sportvoorzieningen heeft en wat moeten ze aan met hun 'rotte kies'; het gebouw van de Greidhôf.

De geschiedenis van een dorp kan ons vertellen hoe een gemeenschap geworden is zoals die is. Heeft in Reduzum de communistische dominee Boers daar begin 20e eeuw een rol in gespeeld?

Het radioprogramma Buro de Vries zit deze zomer op het dorpsplein. In dit jaar van LF 2018 gaat het Buro op zoek naar de verschillende dorpsgemeenschappen van Fryslân. Tien weken lang, vanaf zondag 8 juli tot en met zondag 9 september, elke zondag van 11 tot 13 uur op 92.2 FM.

Trefwoorden: 
LF2018 Buro de Vries Reduzum
(advertinsje)