Drukke nacht voor Friese brandweer: vijf branden in de provincie

08 jul 2018 - 08:22

De brandweer heeft een extreem drukke zaterdagnacht gehad met vijf branden, verspreid over de provincie. Bij de branden zijn geen mensen of dieren gewond geraakt. Brandweerwoordvoerder Ingrid Weert spreekt van een 'hectische nacht.'

De útslaande brân by restaurant De Twee Broertjes. - Foto: Foto: Stefan Postema.

Harlingen

In Harlingen ontstond een uitslaande brand boven in het dak van restaurant De Twee Broertjes aan de Grote Bredeplaats. Met onder andere twee hoogwerkers werd de brand bestreden. Het gebouw liep op de bovenverdieping, die wordt bewoond, veel schade op.

Beneden in het restaurant was vooral rook- en waterschade. De brand werd van middelbrand al gauw opgeschaald naar grote brand omdat de gebouwen dicht tegen elkaar staan in de binnenstad. Een voorbijganger zag het net na drie uur 's nachts en alarmeerde de hulpdiensten. Een gespecialiseerd bedrijf zoekt nog uit of de asbest in het gebouw ook buiten terecht is gekomen.

De brânwacht by de grutte brân yn Appelskea. - Foto: Camjomedia.

Appelscha

In Appelscha was een grote, uitslaande brand in eetcafé Oud Duinenzathe. Omdat de brandweer er heel vlug bij was, na de melding om ongeveer 3.20 uur, bleef de brand beperkt tot twee schuren. Het woonhuis bleef gespaard. Wel was er rook- en waterschade. Er woonde één persoon in het huis, die is met de schrik vrijgekomen.

In betize man yn St. Nyk hat de ynhâld fan syn appartement yn de tún goaid. - Foto: Camjomedia.

Sint Nicolaasga

In Sint Nicolaasga moest de brandweer in actie komen omdat een verward persoon zijn appartement in brand had gestoken. Ook had hij zijn inboedel naar buiten gegooid. Die melding kwam net na vier uur 's ochtends binnen.

Zes andere mensen moesten hun appartementen aan De Buffer tijdelijk verlaten. De verwarde persoon is door de politie meegenomen voor onderzoek. Het appartement van de persoon is flink beschadigd. De andere bewoners konden weer terug naar hun huis.

In soad fjoer by in skuorrebrân op de Pein. - Foto: SR-fotografie.

Opeinde

In Opeinde aan de Leyensloane was de inzet van de brandweer hard nodig om te voorkomen dat een uitslaande brand in een schuur oversloeg naar een schuur en woning daarnaast. De eerste melding kwam om ongeveer 1.45 uur binnen. De brand was snel onder controle, waardoor die beperkt is gebleven tot de ene schuur.

Akmarijp

De eerste behoorlijk grote brand begon om 23.30 uur aan de Graverij in Akmarijp. Daar ontstond brand in het melklokaal van een stal. De brand is beperkt gebleven tot die stal, waarin geen dieren waren. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur naar andere gebouwen oversloeg. Omwonenden werden gevraagd om ramen te sluiten, want er kwam veel rook vrij.

(advertinsje)
(advertinsje)