IepenUP vlog: Hoe is het als Syriër in Fryslân?

07 jul 2018 - 20:01

Veertien jonge Friese vloggers, allemaal met een heel verschillende achtergrond, laten vanaf zaterdag zien wat zij zich afvragen. Iedere week een nieuwe vlog met steeds een ander thema, met een onderwerp waar zij zich druk om maken. De vlogs zijn onderdeel van het LF2018-programma IepenUP.

IepenUP-vlog--hoe-is-it-as-Syrier-yn-Frysl-FNO180707UT

In zijn eerste IepenUP vlog zette de 20-jarige Salah Aldin Al Ayobi alles op alles om als nieuwkomer uit Syrië de Friese taal sneller te leren. Omdat hij niet zo goed Nederlands spreekt, kan Salah maar moeilijk aan een stageplek komen. Maar hij heeft een plan en zoekt hulp hogerop bij minister-president Mark Rutte en burgemeester Ferd Crone. Eerst gaat hij met collega-vlogger Marianne Klijnstra de straat op in Harkema om te laten zien wat een goede beheersing van de taal kan doen.

'Seis oere thús'

In zijn tweede vlog gaat Salah verder met het leren van de Friese taal door met zijn vrienden uit de schakelklas in het Fries te zingen. Ze oefenen het LF2018-lied 'Seis oere thús'. Ook heeft hij een afspraak met burgemeester Ferd Crone uit Leeuwarden om over taallessen te praten. En, Salah heeft een bijbaan bij de Hema gescoord, maar hoe is hij daar terechtgekomen?

IepenUP vlogger Salah - Foto: Omrop Fryslân

De 20-jarige Salah komt uit Latakia, Syrië, maar woont nu in Fryslân. Hij heeft als doel om uiteindelijk maatschappelijk werker te worden, maar wil op dit moment ook zijn vlog-kwaliteiten verbeteren. Hiervoor wil hij de Nederlandse en Friese taal beter onder de knie krijgen.

Alle vloggers stellen zich voor op de website van IepenUP. IepenUP Vloggers is een project van IepenUP en LF2018 en wordt mede mogelijk gemaakt door Omrop Fryslân en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Trefwoorden: 
LF2018 IepenUP vlog
(Advertentie)
(Advertentie)