8ste dag: waar en hoe is dit evenement te volgen?

07 jul 2018 - 07:31

Op de achtste dag van juli is zover: 8ste dag. Het evenement bestaat uit een grote kettingreactie door de binnenstad van Leeuwarden. Maar liefst 47 schakels vormen die reactie. Heel veel, dus waar en hoe is alles te volgen?

Waar gebeurt wat in het centrum van Leeuwarden tijdens de 8ste dag? - Foto: 8ste dag

Omdat de kettingreactie snel gaat en er op veel plekken dingen gebeuren, is het onmogelijk de route mee te lopen. Wij hebben op een rijtje gezet hoe je 8ste dag kan volgen:

  1. Zoek de leukste schakels uit! Kijk op de website van 8ste dag. Wil je bijvoorbeeld het onderdeel de WrâldBurgumer kijken? Klik op de schakel in het kaartje en je ziet hoe laat dat onderdeel aan de beurt is.
  2. Lekker thuis op de bank! Van 13.00 tot 18.00 uur zendt Omrop Fryslân op televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app de 8ste dag uit.
  3. In de stad! Plof neer op een terrasje op het Zaailand of kom naar het Oldehoofsterkerkhof of de Lange Pijp. Daar zijn grote schermen te vinden waarop de live televisie-uitzending van Omrop Fryslân te zien is.

Met de vijf uur durende live-registratie van de 8ste dag maakt Omrop Fryslân de grootste live-uitzending uit zijn bestaan. Creatief producent Halbe Piter Claus geeft aan dat dat ook uitdagingen met zich mee brengt: ''Omdat de kettingreactie fan 8ste dag dwars door de stad loopt, filmen we alles volledig draadloos. Nieuwe techniek maakt dit gelukkig mogelijk en wij gebruiken het in het extreme. We doen er dus alles aan om dit prachtige Friese 'mienskipsproject' goed kunnen laten zien aan de mensen thuis en in de stad. Want de 8ste dag is waar LF2018 eigenlijk over gaat: over actie en reactie tussen mensen en organisaties die elkaar anders niet ontmoeten.''

Want de 8ste dag is waar LF2018 eigenlijk over gaat: over actie en reactie.

Halbe Piter Claus, creatief producent live-uitzending 8ste dag
Foto: Omrop Fryslan

Vijf tips uit de 47 schakels

Doppenketting, Oldehoofsterkerkhof om 14.20 uur:
Over de Oldehove wordt een ketting van 24.134 doppen in verschillende kleuren gehangen. Die ketting moet het wereldrecord breken. De doppen, alle 260.886, zijn ingezameld door Stichting Internationale Kinderhulp.

De Trouwerij, Leeuwarder Gemeentehuis om 14.43 uur:
Ook onderdeel van de kettingreactie is een ware bruiloft. Het bruidspaar zegt hun jawoord in het Leeuwarder gemeentehuis voor de ogen van heel Fryslân.

Beestenrace, Waagplein om 15.38 uur:
Op het Waagplein is een parcours uitgezet voor een race met koeien. Burgemeester Ferd Crone is de koeiencoach bij de beestenrace-schakel. Dairy Campus zorgt voor de keien, die speciaal voor 8ste dag een verblijf krijgen in de binnenstad. Wie zal winnen? Ferd 1, Ferd 2 of Ferd 3?

Boekendomino, Blokhuisplein om 16.45 uur:
Op het plein zal geprobeerd worden het wereldrecord boekendomino te breken. Met 10.500 boeken wordt er een grote sliert van 1,5 km gemaakt die over het plein, dwars door dbieb, eindigt aan de andere kant van het gebouw.

Goldfishmachine, WC Zaailand om 17.32 uur:
De kleinste schakel van het geheel is de goudvismachine. Drie getrainde goudvissen zwemmen naar de andere kant van hun kom waarna de laatste met zijn neus tegen een knopje duwt. Samen zorgen de vissen ervoor dat de kettingreactie niet stilvalt.

8ste dag is onderdeel van LF2018, gratis toegankelijk en erg geschikt voor kinderen. De kettingreactie wordt mogelijk gemaakt door meer dan 2.000 deelnemers. Mensen kunnen meer informatie krijgen bij het 8ste dag infopunt in OBE, het taalpodium van Lân fan Taal. Ook op de website en de Facebookpagina van de 8ste dag is het laatste nieuws over het evenement te vinden.

8ste dag wordt op 8 juli van 13.00 tot 18.00 uur live uitgezonden door Omrop Fryslân. Kijk het programma op TV, Omropfryslan.nl of de Omrop-app. Je appje op TV terugzien? Stuur een bericht via de Omrop-app tijdens de uitzending.

Trefwoorden: 
LF2018 8ste Dag
(Advertentie)
(Advertentie)