Omwonenden van het Tsjûkemar gebruiken kunst om meer gasten te trekken

06 jul 2018 - 21:42

Een tweede Snitser Mar hoeft het niet te worden, maar het Tsjûkemar verdient wel meer gasten dan nu. Dat vinden ook veel bewoners van de streek. Om meer cultuurtoeristen te trekken is een permanente culturele fietsroute om het meer aangelegd.

Wethouder Durksz met het eerste routebord van de culturele fietsroute om het Tsjûkemar - Foto: Omrop Fryslân

De route om het grootste meer van Fryslân is bedoeld voor toeristen en voor de eigen inwoners. De route werd vrijdag geopend bij Oosterzee door wethouder Durk Durksz van De Fryske Marren. Hij deed dat door bij de oude uitspanning Brette Hoanne het eerste goed ingepakte routebord uit het Tsjûkemar te vissen en op een boom te spijkeren. Durksz is erg positief over het initiatief.

Dit gemaal aan het Tsjûkemar is een van de tijdelijke expositieruimtes - Foto: Omrop Fryslân

Mensen die de route meteen willen fietsen of wandelen, vallen met de neus in de boter, want dit weekend is bij de zuidelijke wal van het Tsjûkemar de kunstroute 'Kunst en meer' te bewonderen. Die werd tegelijk met de fietsroute te openen.

Bijzondere locaties

Op ongeveer zestien bijzondere locaties zoals een gemaal, kerken, een dorpshuis en een dorpscafé is dit weekend kunst te bewonderen van kunstenaars uit de streek, maar ook van daarbuiten. Ook het eiland Marchjepôle in het Tsjûkemar - met de boot te bereiken van Oosterzee - is een van de expositielocaties.

Het is het doel van de organisatie om een jaarlijkse traditie van de kunstroute te maken. Wethouder Durksz is erg positief. "In Gaasterland en Joure is al veel kunst, maar deze hoek was een beetje een witte vlek. Ik vind kunst en de natuur van het Tsjûkemar een hele mooie combinatie. Ik hoop dat ze dit doorzetten."

Kunst in een nog op te knappen schuur in Oosterzee - Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)