Minder schimmels en meer alcohol, de Friese druiven doen het goed

06 jul 2018 - 19:47

Droogte, een langere periode met zon en een aardig fris windje: Wijnboeren in onze provincie zijn blij met de weersomstandigheden. De druiven rijpen sneller en kunnen langer blijven hangen dat is beter voor de smaak. De wijnboer zelf hoeft ook minder tijd te besteden aan het opbinden van de bladen, want die groeien minder snel.

REPO Wynboer tefreden

En zo zijn er meer voordelen van het mooie, droge weer. Want hoe meer zon, hoe meer suiker de plant aanmaakt en dat betekent dat er uiteindelijk meer alcohol in de wijn komt en de wijn een mooiere smaak krijgt.

Je kunt het ook proeven aan de wijn als de druiven een goed seizoen hebben gehad. Veel zonneschijn doet iets met de druiven. Dan ontwikkelen de smaken zich beter, zo denken ze op Wijndomeid De Heidepleats, vlakbij Sint Nicolaasga.

Speciale druif

Ze verbouwen op De Heidepleats in ieder geval een druif die snel kan groeien. Die heeft bijvoorbeeld grote bladen. "Maar als je op dit moment naar de trossen kijkt, dan zie je dat het al best ver is en dat het door het warme weer goed wil groeien," zegt wijnboer Jântsje Hoogkamp.

"Als het vochtig weer is, heb je veel meer kans op schimmels. Die zijn niet goed voor de druif. De volwassen planten zijn zo lang, die zoeken met de wortels naar het grondwater."

Een druif komt beter op smaak met het droge weer van de afgelopen dagen. - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Toch is het nog te vroeg om te zeggen of dit ook echt een topjaar wordt voor de wijnboeren in Fryslân. "Pas als de druif is geplukt kun je dat zeggen. Het is natuurlijk wel zo dat een goed begin het halve werk is. We hebben nu al wel heel veel voordelen te pakken."

Bedreigingen

Toch zijn er ook genoeg bedreigingen. "In Nederland hebben we toch erg last van vogels, vooral spreeuwen. Ook de Suzuki-fruit-vlieg maakt het de wijnboeren lastig."

Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

De Heidepleats is overtuigd van het feit dat er goede wijn te maken valt van Friese druiven. "Natuurlijk heb je meer bedreigingen hier, vooral door het weer en de omgeving. Je blijft last houden van schimmels. Maar tot nu toe in de tien jaar dat wij ons bedrijf hebben kunnen wij ieder jaar weer mooie wijn maken. Daarmee is het bewijs al gegeven dat je ook hier druiven kunt verbouwen om lekkere wijn van te maken."

(Advertentie)
(Advertentie)