Nieuwe keeper Mous wil met SC Cambuur voor play-offs gaan

06 jul 2018 - 16:44

SC Cambuur hoopt dit seizoen af te rekenen met het keepersprobleem waar de Leeuwarders de afgelopen jaren mee kampten. Om dit op te lossen werd van FC Oss de 22-jarige Xavier Mous aangetrokken. Wie is deze doelman?

Wie is Xavier Mous?

"Ik ben geboren in Haarlem en ben 22 jaar. Ik ben opgegroeid in Aerdenhout, uiteindelijk naar Amsterdam gegaan en nu zit ik hier."

Wat voor keeper ben je?

"Ik heb de hele jeugdopleiding bij Ajax doorlopen. Daarna heb ik drie seizoenen bij Oss gespeeld, waarvan één op huurbasis. Daar heb ik de nodige wedstrijden gespeeld en heel veel meegemaakt.

Mijn kracht ligt vooral bij het belangrijkste voor een keeper: ballen tegenhouden. En in de jeugd van Ajax moet je voetballend ook mee kunnen, daar kun je niet omheen."

Xavier Mous is de nieuwe keeper van Cambuur - Foto: Omrop Fryslân

In alles kun je zien dat Cambuur een grotere club is.

Xavier Mous

Met 22 jaar ben je aardig jong voor een keeper. Is dat een probleem?

"Eigenlijk niet. Ik heb er op nog jongere leeftijd voor gekozen om veel te willen spelen. Daarom ben ik naar Oss gegaan. Als je naar keepers kijkt van mijn leeftijd, zijn er niet veel die ieder weekend spelen.

Er zijn niet veel keepers van 22 jaar die al zeventig wedstrijden hebben gespeeld. Zo kun je je het best in de kijker spelen en dat is weer goed voor je ontwikkeling. Daarom heb ik daarvoor gekozen."

Is van Oss naar Cambuur een stap omhoog?

"Jazeker. Het is een grotere club. Cambuur draait doorgaans hoger mee en het speelt goed voetbal. Ook is het stadion groter, er komen meer mensen en de sfeer is hartstikke goed. In alles kun je zien dat Cambuur een grotere club is en dat de sportieve uitdaging groter is.

Ik heb gemerkt dat het een enorme volksclub is. Dat spreekt me enorm aan. Daarbij komt ook wat extra druk, maar dat is goed en hoort ook bij het voetbal."

In hoeverre kun je met de druk omgaan?

"Op het moment dat het fluitje gaat, vergeet ik alles om me heen. Dan ben je alleen maar met het spel bezig. Voor de wedstrijd ervaar je meer druk dan tijdens het spelen zelf."

Xavier Mous is de nieuwe keeper van Cambuur - Foto: Omrop Fryslân

Cambuur heeft de laatste jaren eigenlijk niet één keeper gehad die onomstreden was. Waarom ben jij dat wel?

"Ik heb vorig jaar een stabiel en goed seizoen gedraaid. Daar wil ik op voortborduren. Je ontkomt er niet aan, iedere keeper maakt foutjes. Ook op het hoogste niveau. Dat moet zo weinig mogelijk voorkomen. Ik wil een meerwaarde zijn voor het team."

Helpt de Ajaxopleiding daarin?

"Ja. Ik denk zeker dat dat meehelpt. En daar speel je op een hartstikke hoog niveau. Je moet altijd winnen en dat vormt je door de jaren heen als keeper."

Wat wil je met Cambuur bereiken?

"Ik wil zo hoog mogelijk eindigen en ik wil minimaal de play-offs halen. Ondanks dat het een leuke competitie gaat worden met veel grote ploegen erin, denk ik toch wel dat wij hoog kunnen eindigen."

Heb je je plekje al gevonden in Leeuwarden?

"Ja. Het is een hartstikke leuke stad. Met het water in het centrum lijkt het wel een beetje op Amsterdam. De mensen zijn heel vriendelijk en ik heb vooralsnog alleen maar goeie indrukken. Het gaat wel tijd kosten tot je helemaal je plek hebt gevonden, maar dat hoort erbij."

Heb je de datum van de eerste competitiewedstrijd al met rood omcirkeld in je agenda?

"17 augustus bedoel je? Daar kijk ik hartstikke naar uit. In de vakantie ben je daar al een beetje mee bezig. In de voorbereiding werk je toe naar het moment dat de competitie gaat beginnen. En de derde wedstrijd is tegen Oss. Dat is ook erg leuk."

(advertinsje)