Fries bedrijf helpt bij reddingsactie Thaise voetballers

06 jul 2018 - 16:21

Het Friese pompbedrijf Van Heck uit Noordwolde zal helpen om een groep jonge voetballers uit een grot in Thailand te redden. De directeur van het bedrijf is al onderweg naar Thailand om de situatie op locatie te bekijken en te overleggen wat zijn bedrijf daar kan betekenen. Een hele kus, want de grot is erg moeilijk toegankelijk.

De Taiske fuotballerkes - Foto: ANP

Van Heck werd benaderd door de ambassade en het Nederlands Water Platform (NWP) om te kijken of zij hulp kunnen bieden. Het pompbedrijf heeft eerder ervaring opgedaan met het wegpompen van water en wordt vaker ingezet bij grote rampen. Zo heeft Van Heck bij een overstroming in een Servische mijn het water weggepompt en geholpen met de waterbeheersing bij de grote overstroming in Engeland in 2014.

In de mijn in het noorden van Thailand zitten de twaalf voetballers en hun trainer sinds 23 juni vast. Er zijn al verschillende pogingen gedaan om ze uit de grot te krijgen, maar dat is tot nu toe steeds mislukt.

We doen ons best om hier als nuchtere Friezen mee om te gaan.

Edwin Righart, algemeen en financieel manager bij Van Heck

Bij Van Heck denken ze zelf ook dat ze het verschil kunnen maken bij de reddingsoperatie in de Thaise grot. "Het is een hele complexe situatie. Maar door onze expertise denk ik dat wij een hele goede bijdrage kunnen leveren", zegt Edwin Righart, algemeen en financieel manager bij Van Heck.

Het materiaal dat mogelijk nodig is voor de complexe reddingsoperatie, is in Thailand niet beschikbaar. Righart: "Al het materiaal staat in Noordwolde. Wij zijn nu materiaal klaar aan het maken waarvan wij denken dat het nodig is om de jongetjes goed en veilig uit de grot te kunnen redden. Directeur Jeroen van Heck gaat zelf persoonlijk bekijken wat er nodig is. Daarna kunnen wij het inladen, en dan zal het allemaal in een vliegtuig naar Thailand moeten."

Edwin Riggaart van Van Heck

De voetballers in de Thaise grot zijn al dagen wereldnieuws. Dat het Friese bedrijf uit Noordwolde mogelijk een bijdrage mag leveren aan de reddingsoperatie, zorgt landelijk voor de nodige aandacht voor Van Heck. "Er komt veel op ons af. We doen ons best om hier als nuchtere Friezen mee om te gaan", besluit Righart.

(advertinsje)
(advertinsje)