Peter de Jong: Mijn leven is gered door Lifelines

Voor de wetenschap heeft Lifelines een belang, maar ook voor sommige mensen die aan het onderzoek hebben meegedaan. Peter de Jong is een van hen. De oud-voorzitter van de SKS deed in 2007 mee aan het onderzoek van Lifelines. Gewoon, omdat hij het belangrijk vond voor de wetenschap, en hij ook wel eens een check wilde laten doen van zijn gezondheid.
Peter de Jong by syn ôfskied fan de SKS yn 2016 © Martin de Jong
Repo Peter de Jong Lifelines
"Toen werd geconstateerd dat ik een vorm van leukemie heb. Door Lifelines kon ik op adequate wijze worden behandeld. Ik voelde me niet ziek, toen ik van de huisarts de uitnodiging kreeg om mee te doen met Lifelines."
De mededeling kwam hard aan: "Het doet veel met je, want je krijgt de mededeling dat je behoorlijk ziek bent. Gelukkig had ik de chronische vorm, die goed te behandelen is. Ik kreeg medicijnen. De ziekte was onder controle."
Lifelines De Jong

Genezen

Maar na een paar jaar bleek dat De Jong resistent was voor het medicijn. Andere medicijnen hielpen ook niet meer. De enige mogelijkheid was een stamceltransplantatie. Die is hij in juni 2012 ondergaan. De Jong is nu genezen verklaard. "Dat Lifelines nu toch weer door kan gaan, is hartstikke goed nieuws", zegt De Jong.
© Omrop Fryslân
REPO Lifelines Saakje Mulder
"De nieuwe subsidie is cruciaal voor de waarde van Lifelines", zegt directeur Saakje Mulder. "In die zin zijn we gered door de staatssecretaris, de drie provincies, het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. Lifelines helpt niet alleen de mensen in Noord-Nederland bij gezond ouder worden. "Het geldt voor heel Nederland en zelfs de hele wereld. Maar zeker ook voor Friezen zitten er elementen in die onderzoekers kunnen gebruiken om mensen gezonder te maken."

Uniek in de wereld

Wat Lifelines doet, zoveel mensen volgen over zoveel jaar is uniek in de wereld, vertelt Saakje Mulder. Er zijn wel andere grotere onderzoeken, maar dan hebben ze niet drie generaties. "Wij zijn echt uniek in de wereld."
Er zijn 450 aanvragen geweest voor gegevens van Lifelines en 250 publicaties. Een van die voorbeelden van zo'n onderzoek is de relatie longpufjes-obesitas. Verder is ook bekend geworden door onderzoek met Lifelinesgegevens, dat veel mensen die risicofactoren hebben geen preventieve medicatie krijgen. En je kunt alles daarin betrekken, vertelt Mulder. Het kan om medische dingen gaan, maar ook om bijvoorbeeld werkloosheid.
"Wij verdienen geen geld. Daarom moeten wij ook subsidie hebben. Het verzamelen van informatie wordt betaald door de provincies, UMCG, de RUG en VWS. De onderzoeker betaalt voor het gebruiken van de data. Daar maken wij geen winst op." En daarom is de extra financiering noodzakelijk, vindt Mulder.
Lifelines kin trochgean
Het grote gezondheidsonderzoek Lifelines kan doorgaan tot 2024. Dat maken het rijk, de provincies, de universiteit van Groningen en het UMCG financieel mogelijk. Lifelines volgt de gezondheid van drie generaties in Fryslân, Groningen en Drenthe. Door de investering kan het onderzoek nu de zogenaamde derde fase in.