Eastermar 'niet veranderd' door Postcodekanjer

05 jul 2018 - 20:02

"Qua sfeer is er niks veranderd." "Mensen denken dat inwoners jaloers zijn op de personen die wel een prijs hebben gewonnen. Maar dat valt wel mee, iedereen gunt het elkaar."

Op het dorpsfeest van afgelopen weekend waren de Eastermarders open over of de Postcodekanjer ook iets had veranderd in het dorp. Ook inwoners zonder prijs geven aan het mooi te vinden dat de ander geld heeft gewonnen. "Iedereen wil natuurlijk iets winnen, maar iedereen is ook evenveel waard. Dat heeft niets met geld te maken." "Ik heb niks gewonnen, maar ik vindt het mooi om te zien dat iemand anders daarvan kan genieten."

Het dorpsfeest werd volgens de dorpsbewoners net zo gevierd als afgelopen keren. De Eastermarders lijken wel zuinig te zijn op hun geld, want extra rondjes of meer hamburgers was er niet bij.

Fonds

De Eastermarders blijven er nuchter onder, al was er in het begin van het jaar wel enige opschudding over het fonds dat werd opgericht. Het oorspronkelijke idee was om minder gelukkige dorpsbewoners te helpen. Burgemeester Gebben van Tytsjerksteradiel zou de beschermheer worden van dit Eastermarder Kanjerfonds. Mensen uit Eastermar die het financieel moeilijk hebben, zouden dan kunnen worden geholpen door het fonds.

Prijswinnaars uit Eastermar waren niet meteen enthousiast over de plannen. Het gaf sommige winnaars het gevoel dat zij hieraan mee moesten doen en het werd niet duidelijk wie dan uit moest maken wie wel of niet hulp krijgt. "En dat is ook terecht", zegt Anne Oosterdijk, een van de initiatiefnemers van het fonds. "Wanneer geef je wel of niet iets aan iemand? Dat moet je op de een of andere manier wel toetsen en dat kan alleen door inzicht te krijgen in de financiële situatie van mensen. En dat is tricky. Als je er verder over nadenkt, dan zeg je al gauw 'dat kan ik niet doen'."

Wij hebben A gezegd en zeggen nu B. Dat hele alfabet komt er wel.

Anne Oosterdijk over het fonds

Dit idee heeft het niet concreet gehaald, maar het betekende niet dat de initiatiefnemers het daarbij laten. Ze willen collectief iets voor het dorp en de inwoners doen. Met een groep komen ze geregeld bij elkaar en hebben ze ideeën verder uitgedacht. En die ideeën komen er wel, zo is Oosterdijk van mening. Hij zegt dat mensen het lef moeten hebben om met een nieuw idee op de proppen te komen.

Ruimte voor ouderen

De status is nu dat een ruimte in het multifunctioneel gebouw De Kjellingen zal worden ingericht voor ouderen. "Zij kunnen dan de eenzaamheid ontvluchten door een plek te hebben om bij elkaar te komen", zegt Oosterdijk. Er komt ruimte vrij in he gebouw en het fonds wil graag gauw met de nieuwe eigenaar van het centrum om tafel om te kijken wat er mogelijk is.

"Misschien kunnen we ook wel investeren in zonnepanelen op het dak van De Kjellingen. Dat bedenk ik me nu zo in een keer. Zo kunnen we ook iets teruggeven aan de gemeenschap." Oosterdijk verwacht dat er de komende tijd meer mooie plannen zullen uitkomen.

Het is niet een prijs waardoor je kunt stoppen met werken. Je kunt een paar dromen laten uitkomen.

Melle Stienstra, inwoner Eastermar

Melle Stienstra denkt dat stoppen met werken niet de prijs is. Het is meer dat er dromen uitkomen. Een paar van die dromen zijn het kopen van een nieuwe auto of het huis laten verbouwen. Ivan Okkema heeft voor dat laatste gekozen. Met het geld dat hij heeft gewonnen, kon hij niet een nieuw huis kopen, maar hij heeft zijn woning zoveel mogelijk energieneutraal gemaakt. 'Wij kunnen ons plan van twintig of dertig jaar nu ongeveer in een halfjaar realiseren. We hebben een droomkeuken gekocht en het grote hok in de tuin van stenen en asbest weggehaald en een mooie nieuwe neergezet. Daar komt straks een nieuwe zithoek en een barretje in.' Ook het dak is vervangen door platen met isolatie en er zijn achttien zonnepanelen op gekomen. Okkema doet op die manier iets goeds voor het milieu en voor zijn eigen beurs. 'Zonder de Postcodeloterij hadden we dit niet kunnen doen.'

(advertinsje)
(advertinsje)