Café-eigenaar en gemeente botsen over drank- en drugsverklaringen Prins

05 jul 2018 - 14:36

Café-eigenaar Melle Prins en de gemeente Kollumerland waren het donderdag op het kort geding niet eens over de basis waarop de verklaringen over het drank- en drugsgebruik zijn gebaseerd. De gemeente besloot eind juni dat café Prins in Kollumerzwaag zes maanden dicht moest.

Kafee Prins - Foto: Omrop Fryslân

Eigenaar Prins zei in de rechtbank van Groningen dat de maatregel is gebaseerd op 'los zand' en vindt dat de gemeente afgaat op verhalen 'van horen en zeggen'. Er is volgens Prins nooit geconstateerd dat er in het café drugs zijn verhandeld en is daarom van mening dat de straf die hij heeft opgelegd gekregen 'wel erg zwaar' is.

Het scheelt Prins zo'n 70 tot 80 procent van de omzet. De andere inkomsten zijn afkomstig uit de snackbar, die wel open mocht blijven. Er wordt volgens Prins veel aan gedaan om te voorkomen dat er iets misgaat en als er geweld plaatsvindt, wordt er adequaat ingegrepen. Prins verzamelde bovendien achthonderd verklaringen van bezoekers die zeggen dat ze zich in het café veilig voelen.

Zerotolerancebeleid

Volgens de gemeente zijn alle verklaringen over de misstanden onder eed afgelegd bij de politie. Daarnaast geldt er een zerotolerancebeleid: horecagelegenheden kunnen bij verstoringen zonder waarschuwing worden gesloten. In het geval van Prins is de gemeente naar eigen zeggen al tolerant geweest, want het café had al twee waarschuwingen gekregen.

De sluiting van het café kan eventueel korter, maar dan wil de gemeente wel een goed plan van aanpak zien van de ondernemer, die daarmee kan aantonen dat er geen misstanden in zijn café zullen plaatsvinden. Lukt dat, dan kan de sluiting worden ingekort tot 4 maanden.

De uitspraak in de zaak wordt binnen zeven dagen verwacht.

Trefwoorden: 
Kollumerzwaag café Prins
(advertinsje)