Lifelines krijgt miljoenen, maar wat doen ze precies met al dat geld?

05 jul 2018 - 14:27

Donderdag werd bekendgemaakt dat het Rijk, Groningen, Drenthe, Fryslân, de Rijksuniversiteit Groningen én het UMCG miljoenen investeren in Lifelines. Het gezondheidsonderzoek blijft daardoor nog zeker vijf jaar bestaan, maar wat wordt er precies onderzocht?

Databank - Foto: ANP

Lifelines is een onderzoek waarbij de gezondheid van mensen van drie generaties uit het noorden van Nederland worden onderzocht, over een periode van dertig jaar. Sinds het begin, in 2006, hebben inmiddels 167.000 noorderlingen zich bij het onderzoek aangesloten. Daarmee beschikt Lifelines over de grootste data- en biobank van Nederland.

Healthy ageing

Het doel van Lifelines is dat er zoveel mogelijk onderzoek wordt gedaan naar ouder worden op een gezonde manier, oftewel 'healthy ageing'. Zo kan het bedrijf onderzoeken hoe we gezonder oud kunnen worden. Om hier antwoord op te krijgen, verzamelt Lifelines de gegevens en lichaamsmaterialen van duizenden noorderlingen.

De data en materialen worden beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar bepaalde ziektes, de effecten van (mee)roken en overgewicht. Daarnaast worden de data gebruikt voor het tijdig signaleren, bepalen en ontstaan van ziektes.

Onderzoeksfases

Lifelines heeft het gezondheidsonderzoek onderverdeeld in verschillende fases. In 2006 is begonnen met de eerste fase, die in 2013 is afgesloten. De tweede fase was klaar in 2017. In die fases zijn gegevens verzameld door het laten invullen van enquêtes, het afnemen van lichaamsmaterialen, het meten van bloeddruk en het maken van hartfilmpjes.

Met de nieuwe miljoeneninjectie kan met de derde fase worden aangevangen. Die begint waarschijnlijk in 2019. Hoe deze fase er precies uit komt te zien, is nog niet helemaal duidelijk, maar het gaat voor een groot deel lijken op de vorige fases.

Trefwoorden: 
onderzoek gezondheid LifeLines
(Advertentie)
(Advertentie)