Natuurorganisaties vinden Werelderfgoedcentrum "wel heel hoog"

04 jul 2018 - 23:04

Acht natuurorganisaties die betrokken zijn bij het Wad - waaronder de Waddenvereniging - maken bezwaar tegen het bestemmingsplan van het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog. Ze zijn niet tegen de komst van het centrum, maar wel tegen de maximale hoogte van de 30 meter die in het bestemmingsplan staat.

Foto: Dorte Mandrup

Arjen Kok fan Natuurmonumenten

De spuisluizen zijn 20 meter en een blikvanger. Het ontwerp van het centrum is 28 meter en dat zou niet in de omgeving passen. De natuurorganisaties zijn wel in gesprek met de initiatiefnemers, maar voor het geval dat er geen overeenstemming wordt bereikt, is dit de enige juridische mogelijkheid om iets tegen de hoogte te doen.

"Wel heel hoog"

"We zijn hartstikke blij met dit centrum", zegt Arjen Kok van Natuurmonumenten, "maar het kan volgens het bestemmingsplan een hoogte krijgen van 30 meter en dat is in dit gebied wel heel hoog."

Kok vindt zo'n hoog gebouw in Lauwersoog niet passen. "De kernwaarden van het Waddengebied zijn vooral stilte, ruimte en duisternis. Die zijn in dit deel van het Wad nog aanwezig en dan zou het eigenlijk niet goed zijn dat in dit gebied zo'n hoog gebouw komt."

(advertinsje)
(advertinsje)