StreetArt-artiesten in Harlingen moeten kunst dichter bij de mensen brengen

04 jul 2018 - 21:17

Kunstenaar Matthew May uit Amsterdam heeft woensdag de eerste verfstrepen op de weg gezet in de Voorstraat in Harlingen. Officieel was hij toen al een hele dag bezig met het kunstwerk. Om tien uur werd het officiële startsein gegeven voor de start van het eerste StreetArt Festival van Harlingen. Drie kunstenaars gaan de komende dagen in de havenstad aan de slag met driedimensionale kunstwerken met een maritiem thema.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Maar dat vraagt wel veel voorbereiding. May was woensdag eigenlijk de hele dag bezig met het maken van een rooster op straat met tape. Dat rooster moet hem helpen om zijn schilderij in de goede afmetingen te maken om ook echt het driedimensionale effect te krijgen. Dat wil zeggen dat als je er van een bepaalde kant naar kijkt, dat het dan net lijkt of er echt diepte in het kunstwerk zit.

Harkje nei streetartist May

''Ik heb de afgelopen dagen hier rondgelopen om een beetje een gevoel te krijgen bij de stad en heb mijn plan nog flink aangepast. Ik wild eerste een zeemeermin in bad maken, maar liep toevallig langs de bouw van de Willem Barentsz.'' De bouw van de replica van het achttiende-eeuwse schip maakte veel indruk op May. Vooral ook toen hij het verhaal erachter hoorde.'' Die stoere mannen met hun machtige tocht. Ik wil daar een eerbetoon aan maken.''

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Naast Matthew May gaan later deze week ook Eduardo Relero uit Argentinië en Tony Cuboliquido uit Italië aan de slag op straat in Harlingen. Ook is er eerder al een grote muurschildering gemaakt aan de Willemshaven. Volgens de initiatiefnemers van het festival moet de StreetArt kunst dichter bij de mensen brengen. Zo kunnen mensen met de kunstwerken op de foto en kunnen ze door de driedimensionale effecten echt onderdeel worden van de kunst.

Het festival duurt tot en met 13 juli. Dan moeten alle kunstwerken af zijn.

(advertinsje)
(advertinsje)