'Conference of the birds' over de overeenkomsten tussen vogels en Friese orkesten

04 jul 2018 - 19:22

Het geluid van vogels en Hafabra orkesten verdwijnt. Maar moeten wij dat erg vinden? Die vraag staat centraal in de voorstelling Conference of the birds van componist en geluidskunstenaar Sytze Pruiksma. ''Het doet mij pijn. Er zijn minder vogels en orkesten. En die maken juist het geluid waar is zo gelukkig van word.'' Daarom dacht ik: ''Hier moet ik iets mee doen.'' De voorstelling gaat op zaterdag 7 juli in première, maar in Fryslân Hjoed alvast een voorproefje.

Ynstart Birds & Brass

Dat idee heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de Groene Ster zes keer het toneel wordt van zo'n 300 muzikanten, twintig dansers, drie acteurs en trompettist Eric Vloeimans. De voorstelling Conference of the Birds is daarmee een van de grootste LF2018-projecten. Maar het is ook het slotstuk van de Kening fan 'e Greide. Een project voor de toekomst van het landschap waar Pruiksma al negen jaar mee bezig is. ''Ik kijk al tijden uit naar deze voorstelling. Hierin komen mijn beide passies bijeen: natuur en muziek.''

Foto: Omrop Fryslan

Kracht van het collectief

Pruiksma zet zich nu al meerdere jaren in voor de toekomst van de Friese korpsen en dat werkt. Een voorbeeld daarvan is een van zijn projecten Birds & Brass. ''Ik kwam er achter dat de korpsen onderling bijna geen contact hebben, maar ze kampen wel met dezelfde problemen. Door die korpsen te laten samenwerken bij Birds & Brass zijn ze als gemeenschap sterker geworden'', zegt Pruiksma.

Als voorbeeld neemt hij de samenwerking in gemeente Opsterland. Verschillende korpsen zijn bij elkaar gekomen, scholen zijn erbij betrokken en zo heeft het uiteindelijk 110 nieuwe leden opgeleverd. ''Het is net als een troep vogels. Als ze met elkaar vliegen dan kunnen roofvogels hen niet te pakken krijgen. Dat zie je ook terug in de voorstelling.'' Pruiksma verstelt ook dat hij daarom eigenlijk zijn doel al heeft behaald. ''Mensen bij elkaar brengen en inspireren, daar ga ik voor. En dat is wat mij betreft al gelukt.''

Foto: Omrop Fryslan

Kening fan 'e Greide

In 2012 ontstond het burger initiatief Kening fan 'e Greide. Het is een beweging van ongeruste burgers, boeren, muzikanten, kunstenaars, docenten, wetenschappers en natuurbeschermers. Ze staan voor een toekomst waarin een gezond boerenbedrijf in hand gaat met natuur, biodiversiteit en mensen. Een paar voorbeelden van zulke projecten zijn: Ontwakend Landschap, Grote Amalia en de voorstelling van Koning van het Grasland.

(Advertentie)
(Advertentie)