Burgumers maken wereldbol en lopen op '8ste dag' naar Leeuwarden

02 jul 2018 - 21:06

In Burgum is een grote wereldbol gemaakt door WereldBurgumer. Deze organisatie loopt met dorpsbewoners vanuit Burgum op de '8ste dag' naar Leeuwarden.

Wereldburgumer

Een handjevol vrijwilligers is druk aan het overleggen aan de picknicktafel voor de oude melkfabriek in Burgum. Wat moet er nog gebeuren? Is iedereen in het dorp op de hoogte van ons project? Waar krijgen we nog meer mensen enthousiast?

Atsje Lettinga zit met drie dorpsgenoten aan de koffie en cake. Lettinga zit in de organisatie van de WereldBurgumer, onderdeel van De Reis.

Geraamte

''Het kunstwerk waarmee de Burgumers naar Leeuwarden lopen, moest echt bij het dorp passen'', vertelde Lettinga. Het moest iets worden waar de inwoners van Burgum trots op zijn en dat het verhaal van Burgum vertelt'', zegt ze. Dat werd een wereldbol. De bol werd gemaakt van hout en heeft de vorm van een geraamte.

In de bol komen vier miniaturen van echte Burgumer dingen: de kerk, de 'Poppestien' (babysteen) en de BM'er. De bol heeft een doorsnee van tweeënhalve meter. Groter kan ook niet, want dan past hij niet door de steegjes van Leeuwarden. Op het karretje nemen de inwoners van Burgum de bol mee naar Leeuwarden. De inwoners noemen de tocht de Burgumer Mars en ze verwachten dat er zo'n driehonderd mensen gaan meelopen.

De tocht van Burgum naar Leeuwarden is 16,8 kilometer lang en begint op 8 juli om 00.00 uur. Mensen hoeven niet de hele tocht mee te lopen en kunnen er ook voor kiezen om maar een stukje mee te lopen. Onderweg zijn er allerlei activiteiten, bijvoorbeeld muziek en dans.

''We ontbijten en eten brood met elkaar'', vertelde Lettinga. ''Het is vooral de bedoeling dat mensen zich vrij voelen om een deel van de tocht mee te lopen''

Nog groter

De wereldbol wordt een prototype van wat de gemeente Tytsjerksteradiel wil. Die zijn zo enthousiast over het werk dat er een heel grote wereldbol van vier meter groot in Burgum komt te staan. Wanneer deze wereldbol klaar is, is nog niet bekend.

'8ste dag' is onderdeel van het hoofdprogramma van LF2018, een gratis evenement en zeer geschikt voor kinderen. Het is een project van kunstenaar Marten Winters. Omrop Fryslân zendt op 8 juli vanaf 13.00 uur deze kettingreactie van vijf uur door de Leeuwarder binnenstad live uit.

(Advertentie)
(Advertentie)