Elfwegentocht: overstapplaats op Afsluitdijk blijft voor een groot deel leeg

02 jul 2018 - 13:30

Er werd maandagochtend nog niet veel gebruikgemaakt van de overstapplaats van de Elfwegentocht op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Het aantal auto's dat daar stond was op de vingers van twee handen te tellen. Het idee van de overstapplaats is dat mensen carpoolen en zoveel mogelijk duurzaam - dat betekent elektrisch of met blauwe diesel - verder reizen naar Fryslân. Maar verreweg de meeste bezoekers van buiten Fryslân hadden nog nooit van de Elfwegentocht gehoord en waren er dus ook niet op voorbereid om op een andere manier te reizen.

De meeste Friezen hebben wel van de Elfwegentocht gehoord, maar dat wil nog niet zeggen dat ze hun reisgedrag ook aanpassen. "Ik kan niet omrijden om ergens anders blauwe diesel te halen", vertelt Tsjalling Dijkstra. "Maar carpoolen doe ik wel en als de baas mij vraagt om voortaan blauwe diesel te tanken dan doe ik dat, maar daar heb ik hem nog niet over gehoord."

In hast leech carpoolplak - Foto: Omrop Fryslân

Vrachtverkeer

Vrachtwagenchauffeurs hebben weer een heel ander probleem. Er zijn wel elektrische vrachtwagens, maar die zijn met name bedoeld voor kortere afstanden. Michel Butter komt uit Noord-Holland en moet een vracht uit Harlingen naar Italië brengen. Dat krijgt hij niet op een duurzame manier voor elkaar, zo vertelt hij. Maar het bedrijf waar hij voor rijdt, is wel met het onderwerp van duurzaamheid bezig. Butter maakt steeds vaker mee dat containers naar Rotterdam worden gebracht en dat het transport dan per trein verder gaat.

Er zijn nog maar weinig pompen die blauwe diesel aanbieden.

Toerist uit Brabant

Op de camperplaats bij Kornwerderzand is het veel drukker dan op de overstapplaats van de Elfwegentocht. Het blijkt dat verschillende camper-reizigers wel met het thema duurzaamheid bezig zijn. Verschillende campers krijgen stroom van zonnecollectoren op het eigen dak en er zijn sommigen die blauwe diesel tanken, als ze daar de mogelijkheid voor hebben. "Ik rij graag op blauwe diesel", vertelt een toerist uit Brabant. "Maar er zijn nog maar weinig pompen die het aanbieden." Hetzelfde geldt ook voor de enige benzinepomp op de Afsluitdijk. Het is niet zo dat de pomphouder er niet voor open staat, maar het is de oliemaatschappij die bepaalt welke producten worden aangeboden.

Gjin blauwe disel te finen - Foto: Omrop Fryslân

Reizigers op de Afsluitdijk over de Elfwegentocht

(advertinsje)