De duiker, het meisje en de hond Xolo: de reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden

02 jul 2018 - 13:02

De duiker, het meisje en de hond Xolo. Dat zijn de drie reuzen van Royal de Luxe die in augustus naar Leeuwarden komen. Op een persconferentie in Madurodam vertelden artistiek directeur Jean-Luc Courcoult en producent Claudia Woolgar het verhaal dat zich op 17, 18 en 19 augustus in de Culturele Hoofdstad gaat afspelen.

Leeuwarden is volgens Courcoult geen voor de hand liggende stad voor de reuzen: "Het is niet gemakkelijk om de reuzen daar te laten bewegen, want het gaat om relatief smalle straten. Maar de afgelopen twee jaar zijn we meerdere keren in Leeuwarden geweest en we hebben een heel interessant parcours bedacht." De precieze route wordt ongeveer een week voor de voorstelling bekendgemaakt.

Het meisje dat in augustus ook naar Leeuwarden komt - Foto: Royal de Luxe / Artcompress / Pascal Victor

'Een grote schaats in het ijs'

Het verhaal dat Royal de Luxe in Leeuwarden gaat vertellen, heeft te maken met de strijd tegen het water. "Voor die strijd moet je een bepaalde koppigheid hebben. Dat herken ik, want ik kom uit Bretagne. Dat ligt ook bij de zee en ook daar hebben de mensen die koppigheid. Je moet moed en kracht hebben om een land te kunnen bouwen dat onder de zeespiegel ligt", vertelt Courcoult. "Ik vind het belangrijk om verhalen uit het verleden te vertellen en aan te sluiten bij de mythologie. De voorstelling heb ik daarom de titel 'Een grote schaats in het ijs' meegegeven."

Ook Mata Hari, Escher en de Elfstedentocht kwamen terug in het verhaal van Courcoult. "Maar we kunnen niet alle thema's behandelen. Daarom hebben we geprobeerd om een soort ansichtkaart van de stad te maken."

400.000 mensen

Aan de hand van het verhaal dat Courcoult vertelde, kwamen al een paar locaties naar voren die een rol gaan spelen, zoals de Oldehove en het Centraal Station. Maar niet alleen de binnenstad krijgt bezoek van de reuzen. Wethouder Sjoerd Feitsma: "Ze gaan ook door de buitenwijken. Dan kan iedereen in Leeuwarden ervan genieten en bovendien kunnen wij dan iedereen opvangen."

Er worden zo'n 400.000 mensen verwacht in de drie dagen dat de reuzen in Leeuwarden zijn.

Trefwoorden: 
LF2018 reuzen Royal de Luxe
(advertinsje)
(advertinsje)