CNV blij met onderhandelingsresultaat

02 jul 2018 - 09:01

Er zullen zondagavond zeker mensen zijn geweest die opgelucht ademhaalden toen het nieuws naar buiten kwam dat de stakingen in het streekvervoer voorlopig van de baan zijn. Maandag zou er opnieuw buiten de spitsuren gestaakt worden, maar vanwege een akkoord tussen de vakbonden en de werkgevers gaat dat nu niet door. Het CNV is blij met het resultaat wat nu behaald is.

It busstasjon fan Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Er is afgesproken dat de chauffeurs er zo'n 3 procent per jaar op vooruitgaan en eenmalig 650 euro krijgen. "Over de loonafspraken zijn wij tevreden", vertelt Hanane Chikhi van vakbond CNV. En ook de afspraken over meer pauzes vallen goed bij de bond: "Concreet betekent dit dat chauffeurs in hun dienst, na 2,5 uur de mogelijkheid hebben om van hun bus af te stappen." Deze tijd zou kunnen worden gebruikt voor een plaspauze, maar ook een wandeling of gewoon een hapje eten horen bij de mogelijkheden die chauffeurs in de toekomst hebben.

Hanane Chikhi fan it CNV

Aanbesteding

Naast de directe afspraken over de behandeling en beloning van de chauffeurs hebben de vakbonden ook voor de toekomst enkele zaken in gang gezet. Zo hebben de bonden en de werkgevers met elkaar afgesproken om de werkbaarheid van aanbestedingen goed in de gaten te houden. Om zo te voorkomen dat de zuinigheid van opdrachtgevers wordt betaald door de chauffeurs. "Daar willen wij samen met de werkgevers voor strijden. Ik denk dat de marktwerking teveel is doorgeschoten. Als je ziet hoe de verschillende bedrijven inschrijven om er toch een goede boterham aan te verdienen, dan denk ik dat de chauffeur daar in de eerste plaats de dupe van is geworden", aldus Chikhi.

Stemming

Het onderhandelingsresultaat van de vakbonden moet nog worden voorgelegd aan de leden, en het is aan hen om een besluit te nemen over of ze kunnen leven met het resultaat. Er zullen bijeenkomsten worden georganiseerd waar leden uitleg kunnen krijgen over de gemaakte afspraken. Hierna komt een stemmingsperiode, die mogelijk wordt aangepast in verband met de verschillende schoolvakanties die zo langzamerhand beginnen in Nederland.

(Advertentie)
(Advertentie)