Iepenloftspul Veenklooster: de première van NON-Aktief

30 jun 2018 - 19:33

Ze bestaan nu vijf jaar en voor het eerst in hun bestaan is de première uitverkocht. Dat wil zeggen, ze zitten vol. Want de voorstelling is gratis en het publiek mag zelf bepalen of ze na afloop iets willen betalen of niet. NON-Aktief zit goed in elkaar en er wordt op een hoog niveau geacteerd. En dat voor een klein gezelschap. Maar misschien zit daar ook wel de kracht: dat ze zo klein zijn en dus zo samen

Premjêre fan NON-Aktief

Want ook al gaat het voor de rust eventjes mis en valt al het geluid uit: de nonnen, weesjes en monniken spelen door alsof er niets aan de hand was. Dus heeft het publiek er geen last van. Onder de bomen, in het midden van het dorp is de setting ook intiem en kun je alles goed meekrijgen.

Je zit meteen in de voorstelling. Die begint met de begrafenisstoet waar je als publiek in meeloopt en zo op je plaats komt. Het is de begrafenis van de laatste non. En nu hebben de monniken wel een probleem, want wie zorgt voor de wezen. Waar de kinderen vandaan komen in dit gemengde klooster ligt voor de hand, maar wordt op een subtiele wijze verteld. Voor de goede luisteraar zitten er veel grappen in.

Als het misgaat, helpen ze elkaar. Dat is toch prachtig?

Bianca Wiersma

Het klooster moet dicht, de paus komt langs, er raakt van alles zoek en de bierbrouwerij houdt ermee op. De enige non die er nog is, loopt steeds weg (is non-actief) en wordt door veldwachter bromsnor teruggebracht. De monniken zitten met de handen in het haar en bedenken een plan en roven nonnen uit een ander klooster. Dit is waargebeurd.

De baron en barones, de graaf en gravin en burgemeester Bearn Bilker zitten vooraan. Zij zijn door de spelers geïnterviewd over de geschiedenis van het gemengde klooster dat hier ooit echt heeft gestaan. Dat is een stuk van de basis geweest van het verhaal dat nu zo enthousiast wordt gespeeld. De barones wordt aan het eind nog mee het podium opgetrokken om mee te dansen tijdens een ook al zo pakkend liedje.

Iepenloftspul NON-Aktyf - Foto: Omrop Fryslân, Miranda Werkman

Trots

Ze glunderen allemaal tijdens de afloop. Regisseur Bianca Wiersma niet minder. Ze is trots op haar spelers. ''Ze zijn zo samen. Als het misgaat helpen ze elkaar. Dat is toch prachtig?''

Na afloop gaan de weeskinderen met een collectezak het publiek door. En dat publiek geeft royaal een vrijwillige bijdrage, halleluja. Je hoeft niet een groot gezelschap te zijn om groots te presteren. Voor wie wil; er zijn nog kaarten voor dit pareltje van een voorstelling in Veenklooster.

Iepenloftspul NON-Aktyf - Foto: Omrop Fryslân, Miranda Werkman
(Advertentie)
(Advertentie)