Oproep Elfwegentocht aan buschauffeurs: Staak niet!

30 jun 2018 - 12:00

De staking onder buschauffeurs in het streekvervoer is een grote tegenslag voor de Elfwegentocht. De organisatie zit door de acties met de handen in het haar en doet dan ook een beroep op de Friese buschauffeurs om de komende twee weken niet te staken. Tsjeard Hofstra van de Elfwegentocht ''baalt enorm'' van de stakingen, die de uitgangspunten van het evenement flink onderuithalen.

De Elfwegentocht is onderdeel van Culturele Hoofdstad 2018 en is bedoeld om mensen vanaf zondag twee weken lang fossielvrij te laten rijden. Automobilisten kunnen hun auto op benzine of diesel op sommige punten in Fryslân neerzetten, om verder te rijden in een fossielvrije bus of om te carpoolen. Bovendien worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.

Vervoersbedrijf Arriva is een belangrijke partner van het evenement. Mensen konden via een speciaal abonnement goedkoper door Fryslân reizen.

Tsjeard Hofstra fan de Elfwegentocht

It busstasjon fan Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Reactie CNV en Arriva

In een eerste reactie op de oproep van Hofstra zegt vakbond CNV dat het gaat om een landelijke staking en dat daar niets aan verandert.

Vervoersbedrijf Arriva in Heerenveen zegt in een schriftelijke reactie dat het de Elfwegentocht als een mooi en bijzonder evenement ziet en dat het heel ongelukkig uitkomt, dat de staking doorgaat tijdens die tocht.

Arriva heeft speciaal voor het evenement 125.000 liter blauwe diesel ingekocht. Het bedrijf ziet de komende twee weken als proef, om de bussen fossielvrij te laten rijden en zet deze proef onafhankelijk van de staking gewoon door.

(advertinsje)
(advertinsje)